Никшићани за утрошену струју дугују 17.000.000 / -ЕПЦГ
22/03/2022 u 07:30 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дуг за комуналије у Никшићу достигао 30 милиона еура

За утрошену електричну енергију 17 милиона дугују домаћинства, а пет милиона правна лица, дуг за утрошену воду је 6,6 милиона, а Комунално предузеће за своје услуге потражује 800.000 еура

Наплатити утрошену струју, воду, те услуге одвоза отпада на подручју никшићке општине постало је веома тешко. Дугогодишња економска криза у Никшићу, изазвана понајвише затварањем производних погона, а последње двије године и пандемијом вируса корона, условила је да Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) и општинска предузећа Комунално и Водовод и канализација биљеже високе суме ненаплаћених потраживања за пружене услуге. За комуналије грађани Никшића и привреда дугују укупно близу 30 милиона еура, од чега највише ЕПЦГ, односно 22 милиона.

– За утрошену електричну енергију 17 милиона еура дугују домаћинства, а пет милиона правна лица. Активно се спроводе мјере наплате за купце који нијесу измирили своја дуговања. Током цијеле године нудимо разне врсте споразума о отплати дуга на рате уз минимално учешће и велики број рата, како бисмо им помогли да измире своја дуговања, одговорили су на питања "Дана" из Сектора за корпоративне комуникације ЕПЦГ.

Потраживања „спасавају“ утужењима и уговорима

Директор Водовода Жељко Цицмил каже да од укупних 6,6 милиона еура дуга због застаријевања ово предузеће неће моћи да наплати до три милиона еура. Остатак покушавају да "спасу" путем утужења и акцијом "Буди патриота, плати воду", коју спроводе од прошле јесени.

– Кроз акцију, у оквиру које са потрошачима склапамо протоколе о измирењу дуга на рате, успјели смо да обрадимо око 400.000 еура за које је заустављена застара. У последњем кварталу поднијели смо и 40 утужења. Радимо и на смањењу протока за порошаче који нису редовни у плаћању. Не желимо да их у потпуности елиминишемо са мреже већ нам је циљ да се договоримо о измирењу дуговања, а излазимо у сусрет свим потрошачима. Сматрам да ко год је он њих дошао код нас, одавде је изашао задовољан – каже Цицмил.

Напомињу да је број домаћинстава која редовно плаћају обавезе по основу утрошене електричне енергије и која су чланови њиховог "Златног тима" у Никшићу нешто више од 17.000.

Да криза и пандемија и нису баш разлози да се обавезе нису плаћале, а дуг нагомилао, примјер је никшићко предузеће Водовод и канализација. Од физичких и правних лица, казао је за "Дан" директор предузећа Жељко Цицмил, потражују 6,6 милиона еура и додатних око 200.000 еура, колико је фактурисано за прошли мјесец и за шта је у току наплата. Грађани за услуге које им пружају дугују шест милиона, а око 600.000 еура правна лица.

image

Жељко Цицмил

Б.Б.

– Овај дуг није могао настати за годину с обзиром на то да се фактуре у овом периоду крећу просјечно до 250.000 еура према свима мјесечно, љети то буде нешто више. Евидентно је да се није у том дијелу радило систематски и није се ушло у срж проблема већ се један на други наслањао, па је ситуација у последњим годинама ескалирала. Имамо случајеве да нека физичка лица дугују чак и по 30.000 еура – истиче Цицмил.

Комунално предузеће, како наводи директор Милета Милатовић, од грађана и привреде потражује скоро 800.000 еура. Домаћинства дугују 631.309 еура, од чега се утужења односе на износ од 180.299 еура.

image

Милета Милатовић

Б.Б.

– За последњих седам мјесеци, а у односу на 2020. годину, успјели смо да повећамо проценат наплате и код физичких и код правних лица. Домаћински радимо и то ће показати наш извјештај – казао је Милатовић за "Дан".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:19