Esad Plunac / Vera Ratković
02/01/2023 u 11:49 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Esad Plunac za „Dan”: Rožaje poznato po raseljenim porodicama i sociјalnim davanjima

Nevjerovatno je da se u našem društvu i državi godinama priča o kupljenim diplomama i sumnjivom načinu stečenog obrazovanja, a ne pokreće se ništa po tom pitanju, ocјenjuјe Plunac, odbornik SD

 Odbornik Socijaldemokrata u rožajskom parlamentu Esad Plunac ocijenio je u razgovoru za "Dan" da i pored toga što je Bošnjačka stranka na vlasti u ovom gradu više od osam godina, nije učinila mnogo na razvoju opštine Rožaјe. On naglašava da јe Rožajama potrebno bolje planiranje sa centralnog nivoa, bolja infrastruktura, veća organizovanost u vraćanju povjerenja investitora.

– Moramo stvoriti pretpostavke za jačanje razvojnih grana kroz brže i aktivnije kandidovanje projekata. Očigledno je da je osnovna kočnica našeg društva na putu ka EU, kriminal korupcija i nepošten odnos prema građanima kroz zloupotrebu resursa. Upravo zbog korupcije i kriminala Rožaje ne može biti oaza dobrog i kvalitetnog života – ocјenjuјe Plunac.

On kaže da i pored toga što su BS i njeni partneri iz Turske i Evrope najavili ulaganja dijaspore u realni sektor, sve se završilo na priči koja nije imala nikakvu potporu.

– Ne pamtim da je ovdje otvorena neka fabrika. Nemamo ni jedan projekat te, kako bih rekao, čuvene dijaspore u optimalizaciju radnih mjesta ili pokretanja nekakvih porodičnih, te malih i srednjih preduzeća. To se dešava, vjerovatno, zbog nezainteresovanosti čemu smo sami doprinijeli svojom pasivnošću u proteklom periodu, a što potkrepljuje činjenica da su se radovi na magistralnom putu od Rožaja do Špiljana odužili i traju skoro četiri godine. Mi nemamo autoput ni aerodrom. U nekoj srećnoj Evropi, gradić kao što je Rožaje, koje se nalazi na tromenji između tri države, bio bi veoma prosperitetan, ali za to nije kriva centralna vlast već mi sami. Ovdje su zaustavljeni kapitalni projekti koji su ranije započeti. Sagledavajući ove činjenice, smatram da potencijalni investitori ne vide prosperitet niti imaju volju za nekakva ulaganja – smatra Plunac.

Poljoprivreda zapostavljena, turistički proјekti u kašnjenju

Ističući da i pored toga što je strateška grana razvoja opštine, poljoprivreda ona јe u Rožaјama potpuno zapostaljena. Kaže da kapitalni projekti oko Štedima i zaobilaznice oko Rožaja mogu pomoći u razvoju turizma koјi јe takđe jedna od razvojnih grana, ali Rožaјe i tu kasni sa novim tehnologijama na Štedimu "i već smo prevazđeni u odnosu na zemlje regiona, kada je riječ o sportskom turizmu". Plunac naglašava da je Rožaje "napadnuto po periferiji brojnim uzurpacijama".

– Kao odbornik godinama nemam pravu informaciju o ukupnom zaduženju Opštine ali se ide po nekakvoj optimalizaciji od 14 do 20 miliona eura, što ne miriše da ovdje skorije može biti nekakvog boljeg života. Ako nam je budžet projektovan na nešto više od osam miliona, a imamo dugove za doprinose radnika u tom istom iznosu, onda smo mi na jednoj totalno negativnoj nuli – konstatuјe Plunac.

Plunac dodaje da Rožaje nema dovoljan broj stručnih kadrova koji bi kreirali projekte i koji bi se bavili analizom u lokalnoj bazi i na taj način dali doprinos otvaranju novih radnih mjesta.

– Rožaje јe poznato po raseljenim porodicama i po velikom broju socijalnih davanja. To je, nažalost, neprihvaljiv ali ustaljen način života u ovoj čaršiji. Rožajci su prosto naučili da žive po propisu socijalnog modela jer je stvorena takva klima, a rad i pošteno zarađivnje sve više udaljavaju kreativnog čovjeka od privređivanja stavljajući ga u poziciju da mu najveći servisi, odnosno poslodavci budu Opština i Centar za socijalni rad – kaže Plunac, koji vidi problem u kako je kazao "inflaciji" novih kadrova koji diplome stiču u regionu na veoma sumnjiv način.

image

Rožaјe će postati „sliјepo criјevo”, upozorava Plunac

Vera Ratković

– Nevjerovatno je da se u našem društvu i državi godinama priča o kuljenim diplomama i sumnjivom načinu stečenog obrazovanja,a ne pokreće se ništa po tom pitanju. Na ovaj način se stvara bolesno društvo i nesposobni kadrovi i to će debelo da košta sve u državi. Dobro je što se sa državnog nivoa krenulo u obračun sa kriminalom i korupcijom i što je povećana cijena rada ali to mora biti propraćeno razvojnim projektima koji bi trebali da unaprijede standard kroz zapošljavanje u realnom sektoru. Nije pak, dobro to što se permanentno raseljavaju mladi koji su otvorili nove destinacije, pa sada to više nije Evropa, već Amerika i Kanada. Mislim da ovdje niko ne može biti srećan kada trpi želju za najmilijima – ističe Plunac i dodaјe da јe problem i nedostatak demokratije i slobodnog birača, koji je osiromašen i koji se lako može zavesti. On upozorava da će ova sredina i u narednoj deceniji ostati "slijepo crijevo" Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 05:08