VUK IKOVIĆ / - FOTO: PREOKRET
25/09/2024 u 11:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iković: Država ćuti dok se bolest širi na stoku i ljude, preostaje nam samo ulica

Kju groznica je van kontrole, bolest se prenosi na stoku i ljude, a od nas se skriva istina. Solidarišimo se sa stočarima i dajmo podršku komšijama, prijateljima - proizvođačima hrane. Ohrabrimo ih da se izbore sa Kju groznicom i nemarom institucija. Obzirom da ne možemo da računamo na njih, preostaje nam samo ulica, kazao je odbornik Preokreta u Skupštini Opštine Danilovgrad Vuk Iković.

Građani traže ono što im pripada, ono što im je garantovano zakonom, kazao je.

- Zato pod hitno treba odrediti lokaciju za zakopavanje leševa krava, hitno testiranje svih susjednih gazdinstava oko farmi gdje je potvrđena Kju groznica, uputiti veterinare sa juga i sjevera  u Nikšić i Danilovgradu u cilju zaštite od Kju groznice, uraditi dodatna testiranje mliječnih i mesnih proizvoda koji idu u prodaju, propisno sanirati jame grobnice gdje su do sada zakopane krave, tim prije jer su pojedine u blizini gradskog izvorišta - dodaje Iković.

Ako lokacija za jamu grobnicu ne može da se nađe najkasnije danas onda treba razmotriti opciju da se zaražene krave do usmrćivanja prebace u adekvatni azil za zbrinjavanje životinje ili sličan objekat koji će poslužiti za izolaciju zaraženih krava i sprečavanje širenja bolesti, navodi odbornik Preokreta.

I- nstitut za javno zdravlje nas već pet dana ne obavještava o broju oboljelih od Kju groznice, dok sa terena stižu informacije da postoje novi slučajevi ali u kojoj mjeri se bolest širi možemo samo da pretpostavimo. Broj zaraženih krava u Danilovgradu i Nikšiću je davno premašio 50. Ove krave prenose bolest na drugu stoku i ljude.  Lokacija za zakopavanje leševa zaraženih krava je trebala biti određena prošle sedmice ali se funkcioneri više bave podgoričkim izborima umjesto poslom za koji ih plaćaju građani. Testiranje krava se vrši po zahtjevu stočara, a trebalo bi da se radi po urgenciji veterinarske uprave i inspekcije. Direktorat zaštite i spašavanja se ne miješa u svoj posao iako je u njihovoj nadležnosti zaštita od oboljenja i uginuća većeg broja životinja od neke bolesti - istakao je.

Uprava za bezbjednost hrane: Na gazdinstvima, na kojima Kju groznica pravi problematiku, sprovode se redovno mjere

Danas su, prema njegovim riječima, najveći gubitnici stočari.

- Pored  toga što im se ubrzano smanjuje broj zdravih krava, sve manje imaju mlijeka koje mogu prodati, a mjesečna rata za kredit, od kojeg su formirali gazdinstvo, im dolazi na naplatu - kazao je.

Ističe da država nema krematorijum tj. spalionicu za leševe životinja, nema ni stočno groblje. Zato stoačri nedjeljama čekaju opštinsko i državno rukovodstvo da se smiluju i nađu lokaciju za zakopavanje leševa zaraženih krava. Država ćuti dok se bolest širi na stoku i ljude, presotaje nam samo ulica.

Podsjeća, preventivno vakcinisanje životinja smatra se dugoročno najboljom opcijom, ali mi još nemamo ni vakcine. Saradnja između veterinara, ljekara, funkcionera lokalne i državne uprave i disciplina na polju zdravlja životinja i javnog zdravstva ključna je u rješavanju posljedica i izazova koje donosi Kju groznica.

- Uz veliku moć ide velika odgovornost. Ako je rukovodstvo zaboravilo šta je odgovornost podsjetimo ih jer ako ih nastavimo čekati dobrovoljno ćemo propasti - zaključuje Iković u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 11:09