Vuk Iković / - VUK IKOVIć
27/01/2023 u 07:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iković: Dvije ulice u centru Danilovgrada da nose ime po Zoranu Kaleziću i Boru Begoviću

Oba stvaraoca su prijeklom iz Danilovgrada i jedan dio svog života su proveli u ovom gradu

Odbornik Preokreta Vuk Iković predao je Skupštini Opštine Danilovgrad predlog Odluke kojom će jedna ulica u centru grada nositi ime po nedavno preminulom pjevaču narodne muzike Zoranu Kaleziću, a druga po glumcu Boru Begoviću.

Oba stvaraoca su prijeklom iz Danilovgrada i jedan dio svog života su proveli u ovom gradu.

Boro Begović (16.03.1932. – 08.01.1993.) je bio jedan od najautentičnijih jugoslovenskih glumaca u filmu, pozorištu i

televizijskim serijama. Izuzetne uloge je ostvario i u filmovima koji se odnose na Crnu Goru: Lažni car, Lelejska gora, Čovjek koga treba ubiti, Jovana Lukina, 13. jul, Smrt gospodina Goluže,  Čudo neviđeno, Ljepota poroka, U ime Naroda, Đekna, Iskušavanje Đavola.

Zoran Kalezić (01.02.1950 – 04.01.2023.) je bio jedan od najpoznatijih jugoslovenskih estradnih umjetnika koji je svojim izvođenjem učinio široko popularnim mnoge tradicionalne crnogorske pjesme kao i nove pjesme koje su komponovane u tradiciji i duhu Crne Gore.

“I Boro Begović i Zoran Kalezić su svijetu poklonili ljepotu čistog stvaralaštva u autentičnosti crnogorskog izraza”, navodi Iković.

Kako je istakao, dosadašnje i najčešće davanje imena ulicama po istorijskim ličnostima i događajima, odražavalo je i produbljivalo podjele u crnogorskom društvu.

“Zbog toga je obilježavanje ulica i trgova ličnostima koje nijesu dijelile Crnu Goru i Danilovgrad, koje su svakome

donosile radost, a Danilovgradu učinili čast, time što su porijeklom i rođenjem bili Danilovgrađani, javno odavanje počasti postignućima ovih osoba i dug koji naš grad na ovaj način, makar djelimično može da im vrati”, ističe Iković.

Ovaj predlog podrazumijeva da se umjesto dosadašnjh privremenih naziva, trajno odrede nazivi dvije ulice na području naselja Glavica.

“I to: dosadašnjoj ulici “Glavica 6” koja  počinje od ulice “Blaža Mrakovića” do kuća Begovića da se odredi naziv – ulica “Bora Begovića”;  dosadašnjoj ulici “Glavica 7” koja  počinje od stare Autobuske do ulice “Blaža Mrakovića” da se odredi naziv – ulica “Zorana Kalezića”, zaključuje Ikovć u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:02