Iković posjetio farmu svinja / - PREOKRET
01/07/2024 u 08:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iković posjetio farmu svinja u Spužu radi bržeg rješavanja problema neprijatnih mirisa

Tokom poslednjih mjesec pristigao je veliki broj prijava i poziva od strane građana sa molbom da se urgira u cilju smanjenja neprijatnih mirisa, stoga je odbornik Preokreta u Danilovgradu Vuk Iković sa Jaroslavom Stupavskim tehničkim direktorom Volia za agrar i investicije, obišao farmu svinja u Spužu.

- Ove godine neprijatni mirisi su i dalje prisutni ali u manjoj mjeri nego prethodnih godina jer se vrši uredno izđubravanje i održavanje higijena objekata u kojima su svinje. Objekti se tretiraju preparatima na biljnoj bazi koji povećavaju higijenu svinja i smanjuju emisiju amonijaka tj. neprijatnih mirisa. Jaki neprijatni mirisi koji se javljaju obično u trajanju oko sat vremena potiču od prenosa đubriva iz jedne lagune u drugu. U pripremi je projekat izgradnje zatvorenih laguna i rekonstrukcije separatora đubriva na tečni i čvrsti dio. Ovo će po riječima predstavnika farme eliminisati veći dio neprijatnih mirisa. To je model koji se primjenjuje za farme koje su smještene u naseljima. Ova tehnička nadogradnja će biti završena za 18 mjeseci, a koštaće oko milion i po eura. Nove lagune treba da budu pokrivene tako da neće biti uticaja visokih temperatura na direktno isparavanje đubriva u okolinu, saopšteno je iz Preokreta.

image

Iković posjetio farmu svinja

- PREOKRET
image

Iković posjetio farmu svinja

- PREOKRET

Kako se dodaje, izazov za vlasnika farme je upravljanje tečnim i čvrstim đubrivom.

- U planu je da se đubrivo odvozi na njihovo poljoprivredno imanje u Šasu u Ulcinj kao i da se besplatno ustupa zainteresovanim poljoprivrednicima iz Danilovgrada. Zato smo već urgirali ka Opštini da poveže poljoprivredna gazdinstva sa farmom svinja u cilju stvaranja obostrane koristi jer uz pravilnu upotrebu ovo organsko đubrivo može obogatiti zemljište, dodaje se u saopštenju.

Odbornik Iković je takođe upoznao predstavnika farme sa njihovim obavezama iz oblasti zaštite životne sredine kao i činjenicom da ispunjavanje poljoprivrednih standarda vodi zaštiti životne sredine. Zato smo već uputili dopis Opštini kako bi investitor što prije ušao u proceduru dobijanja ekološke saglasnosti bez koje ne može konkurisati za sredstva koje Vlada odobrava za unaprjeđenje svinjarstva.

Krajem godine investitor planira sadnju zaštitnog zelenog pojasa oko farme svinja kada će biti usađene vrste koje će dodatno povećati vrijednost Parka prirode „Rijeka Zeta“. Da je zelenilo usađeno prije 10 godina danas bi šuma okruživala farmu, a neprijatni mirisi bi bili manji, ali bolje ikada nego nikad.

- Saradnja između predstvanika mještana i investitora vodi unaprjeđenju poslovanja preduzetnika, čini opštinu bogatijom, a mještani pri tome ne gube red i mir već imaju korist od razvoja lokalne ekonomije, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 08:07