Vuk Iković / DAN
11/09/2024 u 07:29 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iković: Sadašnja vlast se ne razlikuje od prošle

Naplatu korišćenja javnih površina za vrijeme prethodne vlasti treba preispitati, kaže Vuk Iković, odbornik Preokreta u SO Danilovgrad.

On smatra da oni koji su za vrijeme prethodne vlasti koristili trotoare i šetališta za svoje bašte i druge potrebe, danas to ne mogu platiti Opštini, ali današnje rukovodstvo može da provjeri ko je od prethodnih funkcionera zakazao.

– Sadašnja lokalna uprava treba da pokaže na konkretnom primjeru šta je odgovorna vlast i odgovoran funkcioner. Dosad to nijesu uradili, pa time pokazuju da se ne razlikuju od prošle. Obećali su da će raditi za građane, a ne za partijske i iskrivljene lične interese. Ako stara vlast ne plati svoje greške, nova vlast će biti gora od prethodne – kaže Iković.

Iković navodi da rezultati rada za 2023. i 2024. godinu pokazuju da je, po pitanju dobrobiti od korišćenja javnih površina, sadašnja vlast gora od prethodne.

Iković ponovo inicirao da se povuče odluka zbog koje Danilovgrađani plaćaju najskuplju vodu u Crnoj Gori

– Planirano je da godišnji priliv od korišćenja javnih površina u gradsku kasu bude oko 15.000 eura. Međutim, prošle godine Opština je od ove naknade imala 3.500 eura, a za prvih šest mjeseci ove godine je imala 4.045 eura. To znači da je ukupna naknada za 2023. godinu bila manja od mjesečne plate predsjednika i potpredsjednika Opštine. Ovo pokazuje da imamo neefikasno i neisplativo rukovodstvo jer ako ne mogu da obezbijede prihode za ono što je zakonom jasno definisano i za resurs na koji gledaju kroz prozor svoje kancelarije, kako će onda obezbijediti priliv novca od korišćenja resursa za koji nemamo dobra zakonska rješenja – navodi Iković.

Iković smatra da najveću korist imaju oni koji su bliski sa pojedincima iz vlasti.

image

Danilovgrad

NENAD MANDIĆ

– Činjenica je da je korišćenje javnih površina loše organizovano, a sve ukazuje da najveću korist imaju oni koji su bliski sa pojedincima iz vlasti. Ovo se dešavalo ranije, a danas je još gore. Opština je 2022. godine imala od lokalnih komunalnih taksi oko 18 hiljada eura dok je 2023. godine imala oko 11.000 eura. S obzirom na inflaciju i rast cijena u prethodnoj godini priliv od ovih taksi je trebao biti najmanje 20.000 eura – navodi Iković.

Trotoari, šetališta, trgovi su, kako kaže Iković, prostori koji su javno dobro i pripadaju građanima.

– Onaj ko zakupljuje taj prostor uplaćuje novac Opštini kao naknadu za zauzimanje javnog dobra. Taj novac Opština troši za prioritetne potrebe građana, održavanje higijene, ulični i parkovski inventar, renoviranje i širenje šetališta i stvaranje novih sadržaja prije svega za djecu. Građani treba da znaju gdje je i za šta se koristi njihov novac jer trebalo bi da oni odlučuju o svom životu – rekao je Iković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 09:36