Фото: Д.С.
02/07/2021 u 15:38 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Каритас започео пројекат „Лаудато си- Сачувајмо околину”

С обзиром да је јануар посвећен поштовању нерадне недјеље, сви су били позвани да посјете старије, немоћне, болесне или усамљене људе у околини-наводи се у саопштењу

Каритас Црне Горе започео је реализацију пројекта „Лаудато си`- Сачувајмо околину”, који ће бити реализован до краја године, а први промотер био је Надбискуп барски Рок Ђонлешај, саопштила је данас Невена Пламенац, ПР менаџер Царитаса. 

Према њеним ријечима главни циљ је указивање на важност енциклике папе Фрања „Лаудато си`” и подстицај свих особа на учествовање у активностима које су фокусиране на очување околине, чиме се жели промовисати “нераскидива веза између Бога, човјека и свијета, као и поштовање људског достојанства сваке особе”.

- Папа Фрањо у енциклици „Лаудато си`” позива на „еколошко обраћање” и „нови стил живота”, при чему је јануар посвећен поштовању нерадне недјеље, фебруар штедњи енергије за гријање домаћинстава, март избјегавању бацања хране, април штедњи воде, мај штедњи електричне енергије, а јун избјегавању употребе пластике.

С обзиром да је јануар посвећен поштовању нерадне недјеље, сви су били позвани да посјете старије, немоћне, болесне или усамљене људе у околини-наводи се у саопштењу.

Поводом почетка пројекта, предсједник Каритаса Црне Горе,  Барски надбискуп и Апостолски администратор Которске бискупије Рок Ђонлешај казао је да смо „свједоци глобалних катастрофалних климатских промјена, о чему је било говора и у алармантном извјештају Свјетске метеоролошке организације пред Скупштином УН у Њујорку прије неколико мјесеци”.

Он је указао на важност енциклике „Лаудато си`”, јер је „очување планете морални и етички императив и за вјернике и за оне који не вјерују, који мора бити испред политичких и привредних интереса”. 

-Смисао екологије је да заштитимо своју околину од онечишћења, али још више да се трудимо успоставити солидарне и исправне односе између човјека и природе. Позвани смо зато да развијамо екологију ума и срца која рађа хармонију с цијелим свијетом.

Тако ћемо развијати осјећај братства са свим створењима. Стојимо пред еколошким обраћењем, а Енциклика нас у томе потиче, те охрабрује све који се с правом брину о планети- казао је надбискуп Ђонлешај.  

Он је додао да је Каритас Црне Горе, на челу са директором Марком Ђеловићем, покренуо неколико пројеката, попут „Зелених острва” и „Еартх”, „којим се мотивишу млади за сектор еко и агро туризма према принципима инклузивног и одрживог раста и социјалне укључености, затим пројект кућне његе, радне и социјалне интеграције особа с инвалидитетом, промоције волонтеризма и многе друге”.

-У Барској надбискупији и Которској бискупији бројне особе су посвећене добробити других: свештеници, часне сестре и волонтери који обилазе потребне у болницама, старачким домовима и усамљене.

Вјерујем да ће сви наћи времена да се посвете и овом пројекту. Све активности усмјерене су на то да се међусобно потакнемо на промјену понашања у међуљудским односима, али и на промјену нашег односа с Исусом Кристом-казао је надбискуп Ђонлешај који је активним учешћем и личним примјером дао подршку овом пројекту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:29