Хакија Скоко с комшијом поред депоније у мјесту Сипање / -Милован Нововић
01/12/2021 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Људи се због пандемије окренули природи, па планинска подручја затрпана смећем

Имамо привилегију да живимо у држави која једина у свијету има префикс еколошке, међутим, ми још увијек нијесмо свјесни шта значи здраво и чисто окружење, казала је Зехра Балић

Пандемија вируса корона потпуно је промијенила навике и животе људи, а боравак у природи је спас од тренутне епидемијске ситуације, каже предсједница Планинарско-спортског клуба "Цмиљаче", професорица Зехра Балић. Она истиче да здрав начин живота унапређује здравље човјека, а да је физичка активност једна од најважнијих компоненти здравих стилова живота.

-Планинарство је област пред којом је блистава будућност, а бијег од урбане средине изузетно је користан за здравље. Нажалост, на мјестима на већој надморској висини створен је велики број нелегалних мини- депонија разног отпада. Велики проблем је медицински отпад, а огроман број хигијенских маски видимо на сваком кораку. Колико год да јавне службе раде на уређењу града, то није довољно, све док се не подигне свијест људи. Пандемија није оправдање, јер се и прије ове ситуације нијесмо могли похвалити одговорним односом према животној средини. Имамо привилегију да живимо у држави која једина у свијету има префикс еколошке, међутим ми још увијек нијесмо свјесни шта значи здраво и чисто окружење- казала је Балић.
Истакла је да су у оквиру ПСК "Цмиљаче" планирали реализацију бројних активности, али да неке, услед пандемије, нијесу успјели реализовати.

-Прије пандемије имали смо активности које су обухватале већи број људи, туре које су бројале до 100 чланова, али, нажалост, тренутно је то ограничено на мали број. Током љета успјели смо да реализујемо неке активности, јер су мјере биле "блаже", а најљепша активност током ове године била је манифестација "Бјеласица за све", коју смо у сарадњи са Центром за спорт и рекреацију и Туристичком организацијом Бијело Поље реализовали на Бјеласици. То је била једна од најљепших манифестација у Црној Гори - наглашава Балић.

Маркирали стазу од Оброва до Затона

Балић истиче да су успјели да маркирају стазу дугу десет километара од Оброва до Затона.

-То је свакако шеталиште које је планирано локалним акционим планом, ми смо успјели да поставимо мобилијар управо због повећаног броја рекреативаца на тој страни Оброва, што је највећа кота града. Сигурна сам да ће наши суграђани уживати у шетњама овом стазом- истакла је Балић.

Подручје Коритске висоравни је, кажу многи, једно од најљепших дјелова бјелопољске општине. Мјесто гдје се људи углавном баве пољопривредом, највише сточарством и мјесто које походе не само планинари већ и рекреативци.

Мјештанин села Сипње Хакија Скоко је међу најугледнијим домаћинима. Он истиче да је природна средина на том простору угрожена.

-Ово је више него страшно. Више се практично не можеш окренути а да не видиш наслаге смећа и разног отпада. На путу за Сушицу налазе се двије огромне депоније и никоме не пада на памет да смеће уклони и сачува ову богату природу. Ту смо доводили стоку на испашу, а сад то више не радимо. Само видиш камионе или тракторе како под окриљем мрака овдје истоварају отпад - огорчен је Скоко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:38