Ловочувари - полазници обуке / М.Н.
17/04/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тродневна обука: Ловочувари учили да штите дивљач и природу

Морају ловци знати све аспекте лова, почев од контроле ловишта, прве помоћи, казнене одредбе, познавање оружја, дивљачи, природе, кинологије... У питању је обимна материја- каже Никола Марковић, предсједник Ловачког савеза Црне Горе

У Бијелом Пољу је одржана тродневна обука ловочувара са сјевера Црне Горе за добијање међународног сертификата како би на прави начин радили свој посао, водили бригу о природи и дивљачи и доприносили увођењу реда у ловству, спречавали криволов сваке врсте и евентуално појаву шумских пожара. Бијело Поље је од стране министарстава пољопривреде и просвјете, те Ловачког савеза Црне Горе, који је носилац пројекта, предвиђено да буде домаћин обуке ловочувара за сјевер Црне Горе.

- Обуку је похађало 35 полазника-ловочувара, који су одслушали предавања и добили литературу за даљу едукацију и учење. Онда ће на бази свега, занања које су стекли и литературе за ову област, мјесец дана имати времена да изађу на испит и тако добију међународни сертификат, који ће сасвим сигурно бити гаранција да ће они одлично обављати свој посао-казао је Дарко Раичевић, предсједник Ловачке организације Бијело Поље, додајући да је међу учесницима било пет ловочувара из бјелопољске општине.

- Ловочувари морају да имају знање које им је потребно да се одговорно баве послом који им је повјерен-казао је након обуке Никола Марковић, предсједник Ловачког савеза Црне Горе, изражавајући задовољство знањем и пажњом учесника.

Марковић: Криволова било и биће га и убудуће

Кад је ријеч о криволову, Никола Марковић каже да је прошле и ове сезоне, значајан број прекршајних и кривичних пријава процесуиран.

-Није наш посао да се на било који начин правдамо невладиним организацијама, односно самозваним стручњацима и људима који се слабо разумују у ову област. Јер ова област од када свијет постоји припада ловцима, Ловачком савезу и ресорним министарствима. То значи да је ова област јако темељна, а криволова је било и биће га и у будућности. Ипак смо га, уз помоћ МУП-а Црне Горе и инспекцијских служби и ловочувара, у значјаној мјери свели на минимум- тврди Марковић.

-Морају ловци знати све аспекте лова, почев од контроле ловишта, прве помоћи, казнене одредбе, познавање оружја, дивљачи, природе, кинологије... У питању је обимна материја- каже Марковић и додаје да ће са добијеним знањем ловочувари бити у прилици да на професионалан начин контролишу природу и дивљач, што им по закону и припада.

-Циљ ове обуке, и касније добијања сертификата за ловочуваре јесте да се унаприједи заштита ловишта, превасходно да се одређене врсте болести животиња региструју на вријеме. Познато је да имамо случајеве бјеснила и свињске куге, а однедавно и птичји грип. Пуно је и вируса, и једноствано први који су у природи јесу чувари ловишта који морају да реагују, и први о свему обавијесте надлежне установе како би се знало од чега је нека животиња заражена и да ли треба уводити неке посебне мјере - истиче Марковић и додаје да постоји значајно повећање фонда дивљачи, што значи да на одређеним дестинацијама постоји и криволов.

-Надамо се да ћемо у наредном периоду и то елиминисати. Зато смо на овај начин и едуковали ловочуваре, иако они то нијесу у стању сами да раде већ им је потребна помоћ свих нас- истиче Марковић.

Ловочувар jе особа коjа води рачуна о одржању и очувању флоре и фауне у окружењу. Води рачуна да се ловиштима не наноси штета прекомерним одстрелом дивљачи, jер се тиме ремети ланац исхране. Да би се ловиште очувало и одржало, он брине о заштити младунаца и животињских врста на подручjу на коме jе ангажован. Ловочувар обилази простор ловишта, прати стање у њему и обавештава надлежне органе уколико уочи неку неправилност или потенциjални извор опасности за биљни и животињски свијет у ловишту. Он носи службену униформу, легитимациjу и прописано оружjе и има овлашћење да сачинњава записник о уоченим незаконитим радњама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:45