фото: ЦГ њуз / - фото: ЦГ њуз
03/06/2022 u 13:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новаковић Ђуровић: Вјерујем да ће нове генерације које стасавају чувати природу много боље од нас

- Највеће задовољство ми представља што овако значајан међународни датум обиљежавамо са нашим највећим богатством-дјецом - додала је

У сусрет 5. јуну, Свјетском дану животне средине и 8. јуну Свјетском дану океана, Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма организовало је за дјецу из Основне школе "Мирко Срзентић" из Петровца креативне радионице управо надомак Парка природе Катич, који је друго по реду проглашено морско заштићено подручје у Црној Гори.

Цртање на плажи Парка природе Катич и његовог биодиверзитета и прављење дворца и галерије за птице од дрвених штапића, хљеба, брашна и пијеска имали су за циљ да дјеца, кроз креативност и умјетност, подигну свијест о значају и њиховој улози у заштити природе и животне средине. 

 - Највеће задовољство ми представља што овако значајан међународни датум обиљежавамо са нашим највећим богатством-дјецом. У овом процесу је најважније да развијамо њихову еколошку свијест. Вјерујем да ће нове, младе генерације боље од нас чувати природу, зато је потребно да у најранијем периоду добију и разумију све потребне информације о нашим природним богатствима и како да их чувамо, поручила је министарка Ана Новаковић Ђуровић.

Како је додала, Министарство се на овај начин придружује активностима међународних организација као што је Програм Уједињених нација за животну средину који овај дан обиљежава под паролом „Само једна (Планета) Земља“. 

- Ми им се данас придружујемо и дајемо наш најважнији допринос, управо кроз рад на развијању еколошке свијести код дјеце јер је то прави пут ка потпунијем достигнућу уставне одреднице Црне Горе као еколошке државе. За једину на свијету. Наша је, чувајмо је, закључила је министарка.

Еколошки материјали, као и храна коју су касније појеле птице представљају модел поновне употребе искоришћених материјала. Наведене активности за дјецу дио су програма "менталне екологије" који је осмислила умјетница Милена Живковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 07:00