/ -FOTO: D.J.
28/03/2023 u 06:42 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milioni uloženi u pogon koji je radio dva dana

Odmah nakon probnog rada, 2012. godine, mašine iz fabrike na Rudešu izmještene su u nepoznatom pravcu, bez ikakvog objašnjenja zašto je to urađeno

Brojne promašene investicije koje se tiču oživljavanja privrede na sjeveru Crne Gore, između ostalog, ukazuju kako su uludo utrošena sredstva dobijena od države za otvaranje poizvodnih pogona.

O tome govore i dešavanja vazana za fabriku armaturnih mreža, koja je 2012. godine instalirana u pogonima nekadašnje kompanije "Obod" na Rudešu, u Beranama. 

Ta fabrika, koju je otvorila beogradska kompanija "Europolis", i pored milionskih ulaganja i kreditnog podsticaja tadašnjeg Investiciono-razvojnog fonda i podrške lokalne uprave, radila je svega dva dana.

image
-FOTO: D.J.

Odmah nakon probnog rada mašine iz novootvorene fabrike na Rudešu izmještene su u nepoznatom pravcu, bez ikakvog objašnjenja zašto je to urađeno.

Odgovora nije bilo ni od zvaničnika, iako je, otvarajući ovu fabriku, tadašnji premijer Igor Lukšić naveo da je to jedna od prvih investicija na Rudešu koja je, zahvaljujući podsticajima države i lokalne uprave, trasirala put za otvaranje novih proizvodnih linija u beranskoj opštini.

Bez zvaničnog odgovora se ostalo bez obzira što su tadašnji predsjednik Opštine Vuka Golubović i vlasnik "Europolisa" potpisali ugovor kojim je pomenutoj firmi na korišćenje, za period od deset godina, ustupljen prostor na Rudešu, radi otvaranja fabrike za proizvodnju armaturnih mreža.

Od podsticajnih mjera do starog gvožđa

Tokom 2019. godine predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je, i pored saznanja da su sve beranske fabrike doživjele neslavan kraj, istakao da je Vlada nudila adekvatne podsticajne mjere za pokretanje biznisa.

– Nudimo jako puno podsticaja za ljude koji bi se trebali odvažiti da krenu putem preduzetništva i malog i srednjeg biznisa i da je nažalost njihov odziv još uvijek mali. Još uvijek mnogo vrlo povoljnih sredstva za razvoj biznisa je neupotrijebljeno. Ali ne možemo to samo tako opisivati jer ako imamo nedostatak preduzetničkih znanja, onda moramo činiti dodatne podsticaje sve dotle dok se ljudi ne odvaže i krenu u biznis – istakao je Đukanović tada, zaboravljajući da kaže da su brojni investitori, uz posredovanje Vlade, uzimali milionske kredite za pokretanje proizvodnje na Rudešu i da su nakon toga fabričke pogone prodavali u staro gvožđe.

Prilikom otvaranja fabrike iz "Europolisa" su isticali da su za početak proizvodnje na Rudešu angažovali dvadesetak radnika i da će taj broj u narednom periodu biti znatno veći.

– Uložili smo oko dva miliona eura za sanaciju čitavog objekta i za nabavku neophodnih proizvodnih postrojenja. To su zaista značajna ulaganja, koja će se, sigurno, pokazati kao opravdana, jer mi planiramo da ubrzo pokrijemo kompletne potrebe crnogorskog tržišta kada su armaturne mreže u pitanju – naglasio je Vladan Zečević, vlasnik "Europolisa" prilikom otvaranja fabrike na Rudešu.

U razvojnim dokumentima Vlade Crne Gore oživljavanje proizvodnje u Industrijskoj zoni Rudeš naznačeno je kao strateški prioritet za opštinu Berane, uz naznaku da je za tako nešto neophodno stvoriti uslove za privlačenje stranih i domaćih direktnih investicija. Međutim, odgovor na pitanje da li su investitori na odgovarajući način iskoristili podsticajne mjere Vlade Crne Gore za oživljavanje privrede na sjeveru države javnost, uglavnom, nikada nije dobila.

Jedan od predstavnika bivših beranskih radnika Veselin Radičević tvrdi da i ovaj primjer ukazuje da je država krajnje neozbiljno tretirala oživljavanje privrede na sjeveru Crne Gore. Кazao je da vrijeme za nama svjedoči da se radilo o klasičnim obmanama javnosti.

– Nikad nije dobijen zvanični odgovor zašto fabrika armaturnih mreža u Beranama nije profunkcionisala. Umjesto toga bivši dugogodišnji premijer Milo Đukanović je, prilikom posjete Beranama, naglašavao da je Vlada nudila adekvatne podsticajne mjere za pokretanje biznisa, zaboravljajući da kaže da su brojni investitori, uz posredovanje Vlade, uzimali milionske kredite za pokretanje proizvodnje na Rudešu, a da od toga kasnije nije bilo ništa – istakao je Radičević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:34