Обнова бастиона и куле / -Прес Служба
14/01/2022 u 06:48 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставак активности на уређењу Старог града у Херцег Новом

Оба проjекта ће реализовати Општина Херцег Нови, а министарство ће их суфинансирати са укупно 46,5 хиљада еура

Општина Херцег Нови и Министарство просвјете, науке, културе и спорта потписали су уговоре о суфинансирању два значајна пројекта из области заштите и очувања културних добара, санација источног зида, круништа и уклањање шута из бастиона Светог Јеронима на коме се налази Павиљон Градске музике, и Конзерваторско истраживање и израда архитектонско-конзерваторског пројекта санације Потковичасте (Западне) куле.
Оба пројекта ће реализовати Општина Херцег Нови, а министарство ће их суфинансирати са укупно 46,5 хиљада еура. Пројекти су одобрени Програмом заштите и очувања културних добара за 2021. годину, по предлогу херцегновског Секретаријата за културу и образовање.

– Санација источног зида, круништа и уклањање шута из бастиона Светог Јеронима на коме се налази павиљон Градске музике подразумијева да ће на основу урађеног конзерваторског пројекта бити спроведене санационе мјере, рашчишћен дио градских бедема са припадајућим фортификацијама и бастионима, а све у складу са конзерваторским принципима.
Истраживање и израда архитектонско-конзерваторског пројекта санације Потковичасте (Западне) куле обухватиће конзерваторска и друга истраживања за потребе израде пројекта санације ове куле и дијела бедема који воде до ње, затим споровођење превентивних мјера, уклањање самоникле вегетације, ињектирање зидова и рашчишћавање простора од нечистоће и растиња – саопштавају из локалне управе и додају да ови пројекти представљају наставак активности Општине на уређењу Старог града, тачније објеката који представљају културна добра од изузетног значаја у самом центру Херцег Новог. У протеклом периоду је реконструисан Павиљон Градске музике на Карачи, почела је адаптација Омладинског центра, у току је санација задужбине Николе Мусића, у плану је поплочавање Степеништа Марка Војиновића, а у сарадњи са Државним архивом и санација фасаде зграде Архива.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:56