Sa Ambasadorskog dijaloga u Baru / - PR CENTAR
12/09/2024 u 14:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

NATO nas podsjeća na zajedničku odgovornost za globalnu stabilnost i mir

Na Ljetnjoj pozornici u Starom gradu Baru održan je Drugi ambasadorski dijalog u organizaciji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Specijalni gost događaja bio je vojni ataše ambasade Republike Slovenije, pukovnik Ivan Turnšek.

Događaj je otvorila direktorica CEDEM-a, Nevenka Vuksanović, koja je posebno istakla važnost interesovanja mladih za članstvo Crne Gore u NATO savezu i njenu budućnost u EU integracijama.

Događaju je prisustvovao i potpredsjednik opštine Bar, Damir Rašketić i Nikola Radunović, iz Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane. Kratkom video porukom učesnike i učesnice je pozdravila i pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, Marie Doha Besancenot.

Cilj ovog dijaloga bio je produbljivanje razumijevanja o značaju NATO saveza i njegovoj ulozi u očuvanju međunarodnog mira i stabilnosti, naročito u kontekstu Balkana. Panelisti su se osvrnuli na aktuelne bezbjednosne izazove, kao i na buduće perspektive saradnje između Crne Gore i NATO saveza a jedno od glavnih pitanja bilo je i kako članstvo Crne Gore u NATO-u doprinosi regionalnoj sigurnosti I bezbjednosti na Balkanu.

Poseban akcenat stavljen je na promovisanje veza između zemalja članica Alijanse, prednosti članstva i jačanje partnerstava u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i na ulogu mladih u oblikovanju budućnosti NATO saveza.

Ambasadorski dijalog u Baru drugi je od planirana tri događaja u okviru projekta „NATO #75: Promocija veza, inspirisanje budućnosti“ koji je osmišljen kao obilježavanje 75 godina od osnivanja NATO saveza, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti članstva Crne Gore u Alijansi, te o prilikama koje ono pruža za stabilnost, razvoj i bezbjednost regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 23:24