Tunel Klisura
17/09/2024 u 19:13 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nadzor nad probiјanjem tunela Klisura koštao duplo više od planiranog: Konsultantu dali 2,7 miliona eura

Zbog faličnog projekta i višegodišnjeg kašnjenja u izgradnji dijela puta sa probijanjem tunela Klisura kroz Bjelasicu, trošak konsultanta za stručni nadzor je, umjesto 1,2 miliona eura, do kraja jula ove godine bio uvećan kroz plaćanja na preko 2,7 miliona eura, što je više nego duplo, saopšteno je "Danu" iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Ugovor o konsultantskim uslugama za vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji tunela i rekonstrukciji puta Lubnice–Jezerine potpisan јe sa italijanskim konsultantom Joint Venture IRD Engineering i DBA Progetti u decembru 2016. godine, za cijenu od 1.269.600 eura bez PDV-a.

U isto vrijeme, sa sarajevskom firmom "Euro asfalt" ugovoreno je izvođenje radova za 34,6 miliona eura, takođe bez PDV-a, od kojeg je posao tada bio oslobođen.

Vođa nadzora mjesečno košta sedam hiljada

Podaci za poslednji aneks konsultantskog ugovora, koji se uvećava za 387 hiljada eura, pokazuju da je za vođu nadzora za osam mjeseci traženo 56 hiljada, ili sedam hiljada mjesečno.

Toliko treba izdvojiti i za eksperta za tunele, kao i za eksperta za ugovore, koji će biti angažovani po pet i šest mjeseci, pa njihovo angažovanje košta ukupno 77 hiljada eura.

Nekoliko ostalih ključnih eksperata mjesečno košta četiri ili pet hiljada.

Kada je riječ o takozvanim neključnim ekspertima, za tri lica zadužena za opremu i postrojenja mjesečno je traženo devet hiljada eura, a kako će biti angažovani sedam mjeseci, to je ukupna cijena za njih 63 hiljade eura.

Iz ASP-a napominju da je posao trebalo da bude završen do maja 2020. godine, ali je završen tek tri i po godine kasnije, što je ne samo dupliralo cijenu građevinskih radova zbog ogromnih propusta na projektu (prema poslednjim informacijama, 67,8 miliona eura), već i sve povezane troškove, pa i izdatke za konsultanta koji je obavljao stručni nadzor.

Osnovni konsultantski ugovor je sedam puta aneksiran, a prvobitno ugovorena cijena od 1,2 miliona eura je tri puta uvećavana – prvi put za 794 hiljade, drugi put za 479 hiljada, a treći put za 387 hiljada, dok podaci ASP-a pokazuju da su do kraja jula plaćanja konsultantu prikazana u iznosu od preko 2,7 miliona eura.

Kako ukazuju, ukupna vrijednost konsultantskog ugovora sada uključuje i dio PDV-a, jer se dio nedostajućih sredstava obezbjeđuje iz budžeta i na taj dio je potrebno uračunati PDV, pa je cijena konsultanta za ovaj kontroverzni posao zapravo oko 2,9 miliona eura.

Vriјednost kontroverznog posla u vezi sa probiјanjem tunela kroz Bјelasicu dostigla nevјerovatnih 67 miliona

Konsultant treba da završi stručni nadzor do jula 2026. godine, odnosno dok traje garantni rok za izvedene radove na tunelu Klisura i dionici puta Lubnice–Jezerine.

Izgradnja tunela bila je obustavljena tokom 2018. zbog pojave ogromnih podzemnih voda prilikom probijanja tunela, nakon čega je cijena radova samo rasla, a sve vlade prihvatale su uvećanja. Bjelasica je puna podzemnih voda i dobri poznavaoci prilika ukazuju da će zbog toga i održavanje tunela zahtijevati znatna finansiјska izdvaјanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 19:13