/ -FOTO: ILUSTRACIJA
25/08/2022 u 05:57 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nezakonit otkup borovnica i malina buja na sjeveru: Nakupci švercom dupliraju zaradu

Prema informacijama sa terena, otkupljivači su od berača otkupili blizu 600 tona borovnice, oko šest tona šumske jagode i više od 92 tone maline.

Iako sezona berbe šumskih plodova i ljekovitog bilja još traje, otkupljivači iz Rožaja su dosad otkupili oko 64 tone pečurke u svježem stanju i preko 10 tona suvih plodova.

Prema informacijama sa terena, otkupljivači su od berača otkupili blizu 600 tona borovnice, oko šest tona šumske jagode i više od 92 tone maline.

Vlasnici otkupnih firmi ističu da čak 99 odsto otkupa ide u izvoz. Prema riječima Borisa Bulatovića, direktora firme "Interfud 35", proljećni rod pečurke je bio zadovoljavajući.

– Dosad smo otkupili 30 tona vrgnja i pet tona smrčka. Кvalitet je bio izuzetan u odnosu na ranije godine. Otkupili smo i oko 3,5 tona šumske jagode čija cijena je išla i do 12 eura po kilogramu u svježem, a 15 eura u zamrznutom stanju. Zabrinjava to što je otkupna cijena maline bila izuzetno visoka i plaćali smo je po 4,5 eura po kilogramu pa usled visokih cijena i krize u Evropi nismo u mogućnosti da je dalje distribuiramo. Cjelokupan otkup maline i borovnice, koju smo plaćali po 2,5 eura, nalazi se u našim hladnjačama – rekao je Bulatović, ističući da su spremni za otkup jesenjeg roda lisičarke i vrgnja.

Visoka otkupna cijena maline

Prema riječima Elvira Кlice, vlasnika preduzeća "Hodesa", godina je za berače i uzgajivače malina bila izvanredna dok su preduzeća koja se bave otkupom suočena sa problemom zbog naročito visoke otkupne cijene maline koju su kupovali po 4,5 eura.

– To nas koji radimo na zamrzavanju košta preko pet eura i zato sada nema prodaje. Dakle, što se tiče maline, nismo uspjeli da zaradimo. Borovnica je ove godine rodila dobro i mi smo do sada izvezli oko 290 tona. Pečurka je najslabije rodila u rožajskoj opštini i mi smo izvezli svega četiri tone zamrznute pečurke, a prodali smo tonu suvog ploda, dok na lagerima imamo još 4,5 tone. Naša roba opskrbljuje italijansko, špansko i njemačko tržište – kaže Кlica, ističući da su borovnicu izvezli u Srbiju jer nemaju opremu da je izvoze na zapadno tržište.

On je dodao da planiraju da formiraju udruženje otkupljivača.

On ističe da su suočeni sa nelojalnom konkurenciom jer je sve više nakupaca koji se bave preprodajom i nezakonitom trgovinom vrgnjem, borovnicom i malinama, izbjegavajući naplatu dažbina Upravi za šume, kao i drugih poreza. Ističe da bi ovim problemom trebalo da se pozabave nadležni organi, koji su dužni da stopiraju izvoz koji se, kako navodi, odvija nelegalnim putevima.

Vlasnik КD "Sloga" Feho Кalač ističe da su otkupili oko 25 tona pečuraka u svježem stanju i oko pet tona suvih plodova.

Кalač naglašava da su skoro cjelokupan ovogodišnji otkup vrgnja i smrčka izvezli u Italiju, a dio u Francusku.

– Plaćali smo ih od 3,5 do 4,5 eura. Otkupili smo oko 2,5 tone šumskih jagoda po cijeni od 14 eura za kilogram. I jagode su izvezene u Italiju u zamrznutom stanju. Dosad smo otkupili između 160 i 170 tona borovnice po prosječnoj cijeni od 2,5 eura. Nju smo izvezli u Srbiju. Otkupili smo 7,8 tona maline po cijeni od 4,40 eura, od čega smo oko 3,5 tone izvezli u Italiju – kazao je Кalač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 23:12