Лукобран одавно зрео за санацију / -к.м.
01/12/2021 u 06:38 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новска лука добила видео-надзор и метео станицу; Санација лукобрана догодине у септембру

Укропина појашњава да ће испитивање и студија стања примарног лукобрана у градској луци, којег треба санирати и заштитити, бити рађени у сарадњи са Грађевинским факултетом из Подгорице

Завшетак пројекта "Развој наутичког туризма и промоција регионалних лука – REGLPORTS'', подржаног на Првом позиву "INTERREG IPA" програма прекограничне сарадње за Италију, Албанију и Црну Гору 2014-2020, који финансира Европска унија, био је тема јучерашње конфренције за новинаре у Херцег Новом.
Иван Отовић, предсједник Скупштине општине, оцијенио је да пројекат, за који је опредијељено 40.000 еура и који подразумијева постављање надзорних камера у Градској луци, као и мини метеоролошке станице, од значаја за унапређење рада луке.
Андреј Селак, представник подизвођача фирме "Mainframe doo" која је спровела систем надзора у луци Шквер, истакао је да је квалитет опреме гарантује америчка компанија "Абиџон". Ријеч је 12 камера које снимају стримовано, а чији се снимци могу вратити и четири мјесеца уназад.
Божо Укропина, директор Агенције за газдовање градском луком, оцијенио је да систем обезбјеђује 95 одсто покривеност луке, омогућава сигурност пловидбе и безбједност пловила.
Средства добијена путем пројекта, како је истакао, могла су се утрошити искључиво намјенски.
На питање "Дана", колико је Морско добро опредијелило средстава за пријеко потребну санацију лукобрана, будући да безбједност пловила може гарантовати само безбједан лукобран, одговорио је да је издвојено 40.000 еура, а да би се алицирало ка ИПА пројектима, агенција мора од Морског добра добити правни стаус концесионара који нема девет година. Очекује да ће статус бити ускоро ријешен, а радови на лукобрану започети у септембру 2022.године.
Први југо показао је сву слабост, готово непостојећег заштитног омотача стијена постављених са спољње стране лукобрана Градске луке Шквер. Након елабората о стању и хитним мјерама санације лукобарана, којег је тендером Морског добра 2020.године урадила фирма "Оптимуспројект" из Бијелог Поља, Укропина појашњава да ће испитивање и студија стања примарног лукобрана у градској луци, којег треба санирати и заштитити, бити рађени у сарадњи са Грађевинским факултетом из Подгорице.

Страда и шеталиште, објекти дуж стазе бивају поплављени

Дугогодишња небрига о каменим потпорним зидовима и секама (локализам који означава стијене) дуж шеталишта "Пет Даница", која се огледа у њиховом уклањању зарад прављења бетонских плажа, рушење парапета из доба Аустрогарске због радова на колектору, учинили су да, осим лукобрана, током јужног вјетра, већ неколико година страда шеталиште, ограда на њему, а објекти дуж ове "стазе здравља" бивају поплављени.
Према ријечима Оливере Доклестић, инжењера хидроградње, велики камени блокови постављани су да би се енергија морских таласа разбила, а њихова снага умањила и распршила прије него што стигну до зида.

-Без великих сека које би штите градску луку ни наше градско муло не би опстало тако дуго, објаснила је Доклестић.

У елаборату пише да су најкритичније тачке лукобрана камене облоге с његове спољашње стране, уз зид и са унутрашње стране насипа на самом тијелу лукобрана. За овај посао биће потребно 800.000 еура.
Представницима Морског добра предложено је да се паралелно ради и дио са спољне стране.
-Имамо могућност да у оквиру санације ојачамо и радимо још један лукобран. Тако ће постојати могућност везова са спољње стране, што ће бити значајан потенцијал градске луке у каснијем периоду- сматра Укропина.
Младен Микијељ, директор ЈП Морско добро, приликом недавне посјете казао је да ће очекивани приходи по основу накнада за коришћење морског добра у 2022. години са територије општине Херцег Нови бити око 900.000 еура, од чега ће већи дио бити утрошен кроз капиталне инвестиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:55