Popović / -
18/01/2024 u 06:14 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbornica DPS-a u SO Danilovgrad: Nema ni milimetra pomaka da mladima bude bolje

Mladi nijesu na političkoj agedni novog lokalnog rukovodstva, ili iz nemara, ili iz puke neopterećenosti i ubjeđenja da nije važno kreirati jednake i kvalitetne šanse za sve, kaže Popović

Omladinski klub u Danilovgradu načelno postoji, međutim, kako ističe Mariјa Popović, sekretarka savjeta mladih DPS Crne Gore, rezultati njegovog produktivnog rada se ne vide.

– Osnovni principi na kojima počiva kvalitetna realizacija omladinske politike su načelo javnosti i transparetnosti, te potpune otvorenosti za aktivniju participaciju mladih u kreiranju javnih politika koje se tiču njih i boljeg standarda njihovog života uopšte. Međutim, u Danilovgradu to, nažalost, nije slučaj, pa ne možemo govoriti o realizaciji bilo kakve, a kamoli kvalitetne omladinske politike. Prateći pomno rad i usmjeravanje lokalnih politika u ovoj oblasti, lako je izvesti zaključak da se nijesmo pomjerili ni milimetar naprijed ka cilju da mladima bude bolje, a vjerujem da je to interes svakog odgovornog i relevantnog donosioca odluka. Kvalitetno postavljene koordinate za djelovanje na ovom polju su u potupnosti zanemarene, a konkretni rezultati su izostali – navodi Popović.

Ona dodaјe da Danilovgrad nije imao niti јedan događaj namijenjen emancipaciji i edukaciji mladih u vezi sa temama koje su im važne.

– Nismo imali nikakav poziv na udruživanje i zajedničko djelovanje u cilju kreiranja boljeg ambijenta za mlade i u konačnom kao rezultat nemamo nijedan novi vizionarski, makar i pisani strateški plan, što tjera da se, ako smo dobronamjerni, zapitamo gdje smo danas? Šta mladi žele? Kako ih animiramo, da li ih uključujemo? Da li ih dovoljno vidimo i planiramo u našoj lokalnoj zajednici – kaže Popović.

Kako bi, kako ističe Popović, decidnije mogli komentarisati rad lokalne samouprave na ovom planu, neophodno je da on postoji.

– Uzimajući u obzir činjenicu da rezultati rada ili ne postoje, ili nisu vidljivi, vrlo je teško izvesti neki konkretniji zaključak. On se najbolje može pronaći u relevantnim istraživanjima i izvještajima organizacija civilnog društva, koje objavljuju obeshrabrujuće i vrlo melanholične podatke – omladinska politika i njen razvoj već dug period nisu pomjerili sa mrtve tačke. Mladi nijesu na političkoj agedni novog lokalnog rukovodstva, ili iz nemara, ili iz puke neopterećenosti i ubjeđenja da nije važno kreirati jednake i kvalitetne šanse za sve. Novo lokalno rukovodstvo ne mari za činjenicu da društvo koje ne ulaže u mlade, ne ulaže u svoju budućnost, pa se nameće pitanje, na koga se onda ovo društvo oslanja, ako ne na mlade, kvalitetne pojedince, željne prilika i predane radu na sebi – zaključuјe Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:58