Panel diskusija o položaju žena u politici / foto: Željko Šapurić, Dan
07/03/2024 u 17:48 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Položaj žena u politici i njihovo ekonomsko osnaživanje: "Žena i politika: Gdje su a gdje trebaju biti"

U susret Međunarodnog dana žena, 8. mart, u nikšićkom IPC Tehnopolis održana je Panel diskusija o političkoj participaciji žena i njihovom ekonomskom osnaživanju.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić Nemanja Vuković je čestitao predstojeći praznik i istakao da "8. mart nije samo praznik glorifikacije dstignuća žena, već i simbol borbe za preobražaj društva, za ravnopravnost i socijalnu pravdu".

- Opština Nikšić ne samo da obilježava ovaj dan, već ga i uvažava kroz svoje politike i akcije koje se temelje na implementaciji principa rodne ravnopravnosti, dajući tako prednost sadržaju nad formom - kazao je Vuković i dodao da u kontinuitetu rade na stvaranju inkluzivnog okruženja i da je osnivanje Ženskog kluba u lokalnom parlamentu jedan u nizu doprinosa jačanju lokalne demokratije. 

Na prvom panelu na temu "Žena i politika: Gdje su a gdje trebaju biti" diskutovale su odbornice SO Nikšić Svetlana Lučić, Kristina Šćepanović i Tamara Ćalasan

Lučić smatra da napredak u društvu nije postignut na zadovoljavajućem nivou jer i dalje postoje izazovi poput rodne neravnopravnosti, jednakosti, diskriminacije i nasilja nad ženama.

-  Ključni izazov jeste ekonomska nejednakost - pristup poslu i razlike u zaradama, jer ako ste žena nailazite na diskriminaciju u konktekstu pitanja "da li ste udati?" jer ako niste u perspektivi ćete se udati, roditi djeci i niste radnik koji će u kontinuitetu obavljati posao. To ne treba posmatrati na taj primitivan način, a Zakon o radu nas je jednim dijelom tu zaštitio - kazala je Lučić. 

Smatra da žene i dalje nisu zastupljene dovoljno na pozicijama moći i odlučivanja i da od žena i kolega očekuju solidarnost i podršku kada se bude razmatralo povećanje kvota. 

- I dalje u 21. vijeku imamo žene koje nemaju pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, posebno iz manjinskih zajednica a svaku ženu treba da posmatramo jednako, kako za život i rad tako i odgoj djece i slično - kazala je Lučić i dodaje da je zabrinjava što neke predrasude dolaze od drugih žena, te da je solidarnost među ženama prvi korak ka uspjehu. 

Šćepanović je izrazila zabrinutost o polažaju i ulogu žene u Crnoj Gori, ističući da tokom cijele godine treba slaviti ulogu žene, ne samo kao majke, sestre ili supruge već kao individue koja želi da ulaže u svoj napredak i razvoj.

U Skupštini Crne Gore, kaže Šćepanović, nerijetko se viđaju seksistički nastupi, za koje nisu potrebne nikakve analize, jer se u tim javnim nastupima i ophođenima prema ženama ogledaju odnosi koji nisu za pohvalu. 

- Zanimljivo je da muškarci koji se bave politikom nemaju nikakvu etiketu za razliku od žena, a zapravo žene uvijek gledaju više opšti nego uži interes i čini mi se da je lični interes više muški poligon nego ženski - kazala je Šćepanović. 

Smatra da bi se kroz sistemske promjene, građansko obrazovanje i slično moglo uticati na to da adolescenti dobiju neku vrstu dodatne edukacije o značaju političkog učešća i značaju participacije žena u političkom životu. 

Ćalasan smatra da bi tokom cijele godine trebalo da se slavi čovjek i da je u tom smislu za jednakost polova. 

- Bez jakih muškaraca nema ni jakih žena i obrnuto. Onako kako mi sebe vidimo tražimo da nas vide i drugi. Nikad se nisam osećala ugroženom iako je bilo takvih slučajeva. Počela sam da se bavim politikom jer sam željela da menjam sistem vrijednosti u državi u kojoj živim odnosno vlast koja tlači ne samo žene već i muškarce - kazala je Ćalasan i istakla značaj podrške porodice i kolega. 

Na drugom panelu "Žene i karijera: Put ka ekonomskom osnaživanju" diskutovale su dr Anka Vukićević, bivša sekretarka ministarstva zdravlja, Sanja Antović, direktorica Parking servisa i novinarka Svetlana Mandić.

Vukićević smatra da sa osnaživanjem važno početi u najranijem djetinjstvu.

- Potpuno smo zaboravili smisao 8. marta i pretvorili ga u suprotnost. To je borba za radna prava, jednakost, za poštovanje svega što žene znaju i umeju i što su dokazale kroz vrijeme iza nas. Pitanje je da li žena u modernom vremenu treba zbilja za sve da se bori ili ćemo konačno poštovati ono što u zakonima Crne Gore stoji, da žena može da dobije ono što joj regularno pripada na regularan način - kazala je Vukićević i dodaje da žene treba da budu više podrška jedna drugoj. 

Mandić je istakla da je porazno što u 21. vijeku u Crnoj Gori govori o neravnopravnosti.  

- Kada govorimo o ekonomskom osnaživanju žena, to ne znači dati posao jer zakon tako nalaže, već dati ženi jednaku mogućnost kao i muškarcu da pokaže da je jednako vrijedna, uporna i radna da dobije svoj posao - kazala je Mandić.

Smatra da je neophodno razviti svijest kod žena i staviti im do znanja da mogu da budu sve što žele - ukoliko hoće.

- Nije ravnopravno ako je žensko dijete neželjeno, ako imate naslijednike a ne naslijednice, ako imate sina jedinca pored tri kćerke, ako je i dalje muškarac "glava porodice" a žena ta koja treba da ćuti i "klima glavom" i ako je muškarac taj koji treba da radi i stvori bolju egzistenciju za porodicu jer je to "njegov posao" - smatra Mandić i dodaje da žene najmanje traže jezičku ravnopravnost. 

Moderatorka panel diskusije  bila je Tijana Krunić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:26