/ - FOTO: VITKO ŠPANJEVIć
17/09/2023 u 14:32 h
Vitko ŠpanjevićVitko Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Politički predstavnici imaju snage da se uhvate u koštac sa naslijeđenim problemima

Najveću opštinsku nagradu 17. septembar dobio je Dragutin Budo Novose

Svečanu sjednicu na Žabljaku otvorio je danas predsjednik Skupštine Opštine Žabljak  Ivan Popović.

Najveću opštinsku nagradu 17. septembar dobio je Dragutin Budo Novosel, novinar, publicista, osnivač i glavni urednik Revije Glas Žabljaka.

Govor predsjednika:

"Uvažena Ministarko u Vladi CG, Uvaženi savjetniče Predsjednika CG, Uvaženi predsjednici Opština, Vaše ekselencije ambasadori,  uvaženi predsjednici Skupština Opština, uvaženi predsjednici I delegirani predstavnici pobratimskih gradova, uvaženi predstavnici eparhije budimljansko nikšićke, uvaženi odbornici SO Žabljak, uvaženi direktori lokalnih I državnih preduzeća, uvaženi predtsavnici sudske vlasti, uvaženi rukovodioci I starješine državnih organa, uvaženi bivši predsjednici opštine I SO Žabljak,  uvaženi predstavnici turističke privrede Žabljaka, uvaženi saradnici cijenjeni sugrađani, dragi gosti:

image
- FOTO: VITKO ŠPANJEVIć

Imam veliku čast i zadovoljstvo da vas sve skupa pozdravim, u ime Opštine Žabljak i u svoje lično ime i da Vam poželim dobrodošlicu na svečanu sjednicu povodom Dana opštine Žabljak. Danas ujedno obilježavamo jubilej, 80 godina od oslobođenja Žabljaka, nakon tri duge godine fašističke okupacije.

Želim Vam dobrodošlicu u podnožje Durmitora, u onaj kraj Crne Gore koji je decenijama snagom svog intelekta i bistrinom uma koja je svojstvena durmitorskom čovjeku, davao svoje najbolje sinove i kćeri, za slobodu emancipaciju I progress naše države. Dobrodošli na prostor na kojem se nalazi NP Durmitor, područje koje je u svijetu prepoznato i UNESCO agendom zaštićeno. Dobrodošli na krov Crne Gore, gdje Durmitor svojim vrhovima para nebo. Dobrodošli u grad gdje se nalazi najdublji kanjon u Evropi. Dobrododšli u mjesto gdje žive čestiti i plemeniti ljudi gorštaci.

Prošlo je devet mjeseci odkako je nova lokalna uprava preuzela rukovođenje Opštinom Žabljak. Od tada pa do današnjeg dana,  u svijetlu brojnih i naslijeđenih problema lokalna samouprava i njeni izabrani predstvenici odgovorili su na jedan kvalitetan način svim onim izazovima koji su pred nas stavljeni. Politički predstavnici građana za ovih devet mjeseci dokazali su da imaju i snage i volje i načina da se uspješno uhvate u koštac sa  naslijeđenim problemima, da stvaraju nove vrijednosti i što je najbitnije, da budu uzorni domaćini i gradu i svakom njegovom žitelju.

image
- FOTO: VITKO ŠPANJEVIć

Konsolidovane javne finansije i dodatna vrijednost u budžetu Opštine Žabljak, dokaz su da smo na pravom putu. Realizacija budžeta u visokom procentu, izuzetno visoka naplata poreza,I svih onih naknada od kojih zavisi funkcionalnost LSU, prije svega poreza na nepokretnost i naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, popis nelegalnih objekata, suficit u budžetu nova su vrijednost koja će nam omogućiti realizaciju planiranih aktivnosti.

Planirani budžet Opštine za 2023 od 4.95 miliona, nakon rebalansa će iznositi oko 5,3 miliona. Sve obaveze se redovno izmiruju, zaposleni uredno ostvaruju svoje zarade, prihodna strana nedvosmisleno ima primat u odnosu na rashodnu. Na današnji dan Opština Žabljak nema dugovanja ni prema fizičkim ni prema pravnim licima. Dokaz da se u prethodnom period u domaćinski radilo I poslovalo, a prošlo je svega devet mjesecii.

2023. godine je za novu lokalnu vlast bila pokazna po mnogo čemu. Naslijeđeni budžet i naslijeđeni projekti ograničavali su nas u stvaranju novog infrastrukturnog zamaha. Uprkos i toj činjenici nova lokalna vlast je uspješno privela a   jedan dio privodi kraju, svih onih infrastrukturnih projekata koji su kapitalnim budžetom opštine za 2023. godinu planirani.

Na današnji dan imamo završenu i izgrađenu modernu saobraćajnicu u  užem gradskom jezgru,  sa svom pratećom infrastrukturom, kanalizacijom, trotoarima  I javnom rasvjetom,ulicu Crnogorsku, za čiju smo izgradnju iz kapitalnog budžeta izdvojili 154 000 evra. 

Radovi na ulici Božidara Žugića, ulaze u završnu fazu. Za sanaciju ove ulice izdvojeno je 68 000 evra.

Uspješno smo izvršili modernizaciju i sanaciju ulice Vilotija Blečića ka nekadašnjem Vojnom odmaralištu, u dužini od oko 550 metara i na taj način omogućili kako našiem stanovništvu tako i turistima da jednim ljepšim i savremenijim putem stižu do naplatne rampe za ulaz na Crno Jezero. Vrijednost radova je bilaoko 30 000 evra.

U toku su završni radovi na izgradnji javne rasvjete u naseljima Pejov do, Tmajevci i Meždo, ukupna vrijednost radova je 98 000 evra.

Za potrebe komunalnog preduzeća izvršili smo nabavku kanti za selektivno odlaganje otpada, ukupne vrijednosti 15 000 evra.

Ulaganja u infrastrukturu na ruralnom i prigradskom području za nas su predstavljala i  predstavljaće bitan segment i nezaobilazna su stavka u svim našim planovima i projekcijama.

U putnu infrastruktiru na seoskom području uložili smo 800 000 evra i ugradili oko 12 kilometara novog asfaltnog zastora.

Preko 30 kilometara makadamskih puteva je opravljeno i obnovljeno.

Izgradili smo mini vodovode na području Šaranaca, novi vodovod do sela Ninkovića, uspješno se šprivode kraju radovi na izgradnji vodovoda do tzv. Ekonomije. Izvršili smo sanaciju vodovoda u naselju Dobri nugo.

Planom podrške individualnim poljoprivrednim proizvođačima omogućili smo da naši poljoprivrednici po prvi put mogu ostvariti čitav set uzgojnih I razvojnih premija.. Za isplatu istih, nabavku sjemena, podršku u kombajniranju žitarica, izdvojili smo preko 120 000 evra.

Ovo su dokazi da lokalna vlast selo i seljaka visoko pozicionira na listi svojih prioriteta.

Do kraja godine očekuje nas još nekoliko krupnih infrastrukturnih projekata koji će u mnogome promijeniti lice našeg grada.

Završen su tenderi I izabrani su izvođači radova na projektima:

Sanacije i rekonstrukcije trotoara u glavnoj gradskoj ulici, u dužini od 1600 metara, vrijednost radova oko 170 000 evra.

Tender za izgradnju novog i modernog dječjeg igrališta. Vrijednost radova je 20 000 evra.

Za dva dana se zvršava tenderski postupak za sanaciju i rekonstrukciju ulice Svetog Save, ukupna vrijednost radova je 100 000 evra.

Izradili smo glavni projekat nove zgrade komunalnog preduzeća. U toku je revizija projekta. Nakon čega slijedi prijava građenja jednog velelepnog objekta koji će u bitnoj mjeri rasteretiti poslovne knacelarije JKP I LSU. Izradu glavnog projekta je nakon naše aplikacije I špozitivne ocjene finansirala ZOCG u vrijednosti od 17 700 evra.

Prvog oktobra raspisujemo javni konkurs za izradu idejnog rješenja za izgradnju trga durmitorskih ratnika. Početak radova očekuje se u 2024. Godini.

Konačno, nakon niza nepredviđenih okolnosti stvaraju se preduslovi da otpočnemo radove na sanaciji  deponije. Za tu namjenu je ove godine opredijeljeno 570 000 evra. Donacijom Vlade Slovenije i njihove razviojne agencije obezbijedili smo 492 000 evra za realizaciju ovog projekta.

Posebno smo ponosni što su naši  napori I intenzivna komunikacija sa državnim organima i institucijama, prvenstveno sa AZŽS doprinijeli da se konačno realizuje dugo očekivani projekat, asfaltiranje puta do sela Tepca u dužini od 6.5 kilometara. Vrijednost radova je million i 85 hiljada. Sredstva su obezbijeđena iz budžeta države. Na ovaj način smo pokazali da jedan kvalitetan i studiozan pristup problem uvijek daje dobre rezultate.

Zahvaljujući službi predsjednika Opštine koja se bavi pisanjem projekata, pripremili smo dokumentaciju i predali za aplikaciju za šest projekata, čija je ukupna vrijednost oko million evra. Posebno ističemo našu aplikaciju koju smo predali zajedno sa opštinama Trebinje i HN a koja se tiče izgradnje muzeja durmitorskog kraja. Sredstva koja bi opštini mogla biti opredijeljena iznose oko 350 000 evra.

Pomagali smo institucije sporta, vaspitno obrazovne ustanove, NVO, KUD, sa područja naše opštiine.

U toku ljetnje turističke sezone Žabljak je bio domaćin brojnim kulturnim I sportskim dešavanjima. Želja lokalne vlasti da se epicentar dešavanja preseli u centar grada na prostor budućeg trga, pokazala se kao pun pogodak. Obezbijedili smo finansijska sredstva za održavanje prvenstva CG u teqbaluu i basketu, finasijski pomogli održavanje GMIFa I I WBA u okviru koji smo imali priliku da na gradskom trgu imamo niz koncarata od kojih izdvajam concert Bilje Krstić Ii orkestra Bistrik. Intenzivno učestvujemo u pripremamama za dolazeću zimsku TS.

Do kraja 2023 godine imaćemo pripremljenu projektnu i dokumentaciju koja će nam omogućiti realizaciju bitnih INF PROJEKATA U 2024. Godini.

Naša lokalna preduzeća čijij je osnivač opština dobijaju svoj puni smisao. Svojim aktivnim i predanim radom postaju servis naših građana.

Ostaje nam obaveza da u narednom periodu vodimo odlučnu borbu protiv BSI I da radimo na valorizaciji I zašptiti našeg prostora, kao našeg najvećeg resursa.

40 000 noćenja u avgustu ove godine i 140 000 turista koji su posjetili NP Durmitor obavezuju I LSU I novu državnu vlast da se na jedan kvalitetan način posvete razvoju našeg grada.

Sigurni smo da će kroz kapitalni budžet države ulaganja u naš grad u narednom period biti znatno veća nego što je to do sada bio slučaj. Podrška države I centralne vlasti nam je neophodna, a mi ćemo kroz Prostorno plansku dokumentaciju I projektne zadatke stvarati optimalne uslove da do nje  I dođe.

Nastavljamo putem uspjeha, za dobrobit svih naših građana.

SREĆAN 17 septembar, Dan Opštine Žabljak.

Živio Žabljak, živjela Crna Gora".

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. oktobar 2023 01:08