Учесници свечане сједнице СО Бар / -Фото _ Приморски портал
25/11/2023 u 07:19 h
N.SN.S
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raičević: Kapitalni proјekti čine 56 odsto budžeta od 45 miliona

Posebna pažnja biće usmjerena ka unapređenju saobraćajne infrastrukture, smanjenju saobraćajnih gužvi tokom ljetnje turističke sezone i potvrđivanju imidža Bara kao turističke destinacije sve popularnije u regionu i Evropi, naglasio јe Raičević

Dan opštine i Dan oslobođenja Bara obilježen je јuče svečanom sjednicom održanom u Domu kulture. Svečanoј sјednici prisustvovali su predsjednik Crne Gore Јakov Milatović, poslanici u Skupštini Crne Gore, ministri u Vladi, predsjednici crnogorskih skupština i opština, predstavnici diplomatskog kora, nekadašnji predsjednici barske Opštine, prijateljskih opština, odbornici u SO Bar, Udružennja boraca NOR-a i antifašista Bara, vjerskih zajednica… U svom obrćanju predsјendik Opštine Dušan Raičević istaka da će u Baru biti započeto niz važnih infrastrukturnih projekata, a sledeću godinu obilježiće rekordan budžet u iznosu od 45 miliona eura, u kom, kako јe naglasio, kapitalni projekti imaju udio od čak 56 odsto.

- Dan Opštine Bar je dan sjećanja na slavnu narodnooslobodilačku borbu protiv zla fašizma, borbu u kojoj je baš Bar zapalio prvi plamen ustanka i otpora u Evropi- istakao јe Raičević i naglasio da Bar do kraja godine očekuje početak radova na izgradnji Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, nastavak rekonstrukcije obalne zone u Sutomoru, okončanje tenderskog postupka za izbor izvođača radova na izgradnji školske sportske sale u Pečuricama, izgradnja gradske kuće u Starom Baru, te raspisivanje konkursa za izbor idejnog arhitektonskog riješenja za olimpijski bazen u Baru. Kako prenosi Ptrimorski portal, Raičević јe istakao da јe potvrda kvalitetnog rada i budžet Opštine Bar za 2024. godinu, planiran u rekordnom iznosu od preko 45 miliona eura.

- Budžet je uvećan za čak 42 odsto u odnosu na tekući budžet i skoro 100 odsto veći u odnosu na budžet iz 2022. godinu.Budžet karakteriše razvojna komponenta gdje je udio kapitalnih projekata čak 56 odsto. Značajno su uvećana i sredstva za razvoj preduzetništva, poljoprivrede, kao i za sprovođenje socijalnih programa - istakao je Raičević i dodao da će posebna pažnja biti usmjerena ka unapređenju saobraćajne infrastrukture, smanjenju saobraćajnih gužvi tokom ljetnje turističke sezone i "potvrđivanju imidža Bara kao turističke destinacije sve popularnije u regionu i Evropi".

Milatović: Vraćanje starog sjaja Luci Bar i obnavljanje liniјe sa Barijem

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je vrijeme da se započne jedna nova etapa ubrzanog razvoja Bara.

- Pozivam vas da nastavimo tamo gdje su stali veliki posleratni pregaoci Bara: Ljubo Marković, Marko Orlandić, Andrija Dabanović, Blažo Orlandić i mnogi drugi. Započnimo novi ciklus razvoja. Rekonstrukcijom željeznice ćemo stvoriti uslove za vraćanje starog sjaja Luci Bar. Moramo udružiti snage da zajednički radimo na obnavljanju naše istorijske veze sa Barijem i da ta linija bude otvorena tokom cijele godine. Moramo ujediniti našu trgovačku flotu i omogućiti razvoj poljoprivreda i proizvodnju proizvoda po kojima je ovaj grad bio i ostao prepoznat u regionu. Siguran sam da ako mi to damo ili prosto vratimo ovom gradu on će nam sigurno uzvratiti onim najvrednijim što ima, otvoriće nam vrata sjajnog Mediterana - kazao je Milatović.

- Značajan dio tih projekata odnosi se na investicije koje su u nadležnosti države, pa za njihovu relizaciju očekujemo pomoć Vlade Crne Gore - kazao je Raičević i podsjetio da lokalna uprava dio sredstava iz lokalnog budžeta namjenski usmjerava za unapređenje rada obrazovnih i zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine, što će, kako јe rekao, raditi i ubuduće.

Obraćaјući se učesnicima svečane sјednice predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić istakao јe da su

Crna Gora i Bar nastali na borbi za slobodu.

- Nastali su u borbi da budemo svoji na svome i taj vječni prkos prema brojnijem i jačem, ali ne hrabrijem, to je naša Crna Gora. I danas živimo u svijetu izazova, ali imamo snažnu obavezu, žrtvom naših patriota smo obavezani da svaki dan posvetimo razvoju grada Bara i boljeg života naših sugrađana, kako bi smo došli do nivoa koji "vječni grad Bar " zaslužuje - kazao je, između ostalog, Nenezić.

U sklopu svečane sjednice dodijeljene su nagrade laureatima Nagrade "24. novembar": dr Valentini Vanji Božović, Muharemu Muratoviću, dr Anastaziji Miranović, Željku Miloviću, Đuru Markoviću, Ćazimu Džaferoviću, dr Ismailu Dodi, Vasiliju Vasku Miloševiću, Seadu Ganu Šlakoviću, FK Mornar Bar i posthumno Miću Orlandiću, Ljubinku Krstajiću i Miloradu Milu Vukčeviću.

Inače, program svečanog obilježavanja Dana opštine Bar otpočeo je na Topolici, u Spomen parku gdje su predstavnici Opštine, Udruženja boraca NOR i antifašista Bara, kao i Opštine Resen, odali poštu i položili vijence na spomen - obilježje palim borcima NOR-a na mjestu nekadašnjeg fašističkog logora, a nastavljen je polaganjem cvijeća i prigodnim govorima u Domu revolucije.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 15:51