Prikazan okumentarni film SEJLA / - MEDIA_PRO
02/12/2023 u 09:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Baru obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Prikazan film "Šejla"

Lokalna uprava je u proteklom periodu inicirala formiranje multidisciplinarnog Lokalnog tima za prevenciju nasilja nad djecom i mladima, koji je identifikovao ključne probleme i izazove u ovoj oblasti

Projekcijom kratkog dokumentarnog filma "Šejla" crnogorskog autora Velibora Čovića sinoć je, u organizaciji Opštine Bar i NVU "Arlekin", simbolično obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Riječ je o ostvarenju koje teži ka tome da snažno senzibiliše javnost i ukaže na problem femicida u crnogorskom društvu. Film donosi priču o devetnaestogodišnjoj Šejli Bakiji, tragično stradaloj djevojci, koja je trpjela nasilje od svog partnera i uzaludno tražila reakciju nadležnih institucija.

Prisutne je, u ime Opštine Bar, pozdravio sekretar Sekretarijata za kulturu Srđan Lekić koji je istakao da, nažalost, među nama žive brojni oni koji su postali žrtve.

- Oni nažalost nemaju oslonac, razumijevanje, poštovanje bližnjih i podršku i žrtve su nesređenog sistema, ali i svakog onog ko na nasilje odluči da ćuti i ne odgovori čojski i junački, kazao je Lekić.

Nakon projekcije, održana je prateća panel diskusija na kojoj su govorile Jana Šekularac, ispred Opštinskog tima za prevenciju nasilja nad djecom i mladima, Vesna Drašković, odbornica i inicijatorka formiranja ženskog odborničkog kluba u Skupštini opštine Bar, Milanka Okuka, pedagoškinja u Srednjoj stručnoj školi u Baru i Alma Hot, inspektorka za maloljetničku delikvenciju i nasilje Centra bezbjednosti Bar.

Uz osvrt na činjenicu da je nasilje nad ženama problem narušavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, te prepreka za puno ostvarenje društvenog potencijala, sagovornice su istakle značaj uspostavljanja zdravih porodičnih odnosa, rane edukacije i prevencije kako nasilja nad ženama tako i svih drugih oblika nasilja, te apostrofirale potrebu povećanja svijesti kod javnosti, a najprije kod žena, o mehanizmima i načinima zaštite i važnosti prijavljivanja nasilnika.

Obilježavanje Međunarodnog dana nasilja nad ženama predstavlja svojevrstan nastavak aktivnosti Opštine Bar na rješavanju problema nasilja uopšte.

- Naime, lokalna uprava je u proteklom periodu inicirala formiranje multidisciplinarnog Lokalnog tima za prevenciju nasilja nad djecom i mladima, koji je identifikovao ključne probleme i izazove u ovoj oblasti, a koji kao takvi, ukoliko se ne preveniraju, svakako mogu predstavljati izvor nasilničkog ponašanja u starijoj dobi usmjerenog i ka ženama. Kroz realizaciju usvojenog Plana aktivnosti, Lokalni tim će posebno biti posvećen unaprijeđenju informisanosti o problematici nasilja i unaprijeđenju rada organa i institucija, navode iz Opštine Bar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:07