
Druga po redu radionica koju organizuje ta NVO u okviru projektnih aktivnosti obuhvata tehnike i metode serviranja i pripreme hrane.
– Tokom ove godine organizovaćemo ukupno deset radionica na različite teme – kazala je Ramović, dodajući da je projekat podržan od strane "Interreg programa dunavskog regiona", koji sufinansira Evropska unija u iznosu od 80 odsto, dok je preostalih 20 odsto finansiralo Ministrastvo javne uprave, Vlade Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 135.000 eura i trajaće trideset mjeseci – istakla je Ramović.
Ona je dodala da su od juče sa njima renomirani kuvar na svjetskom nivou Nihad Mameledžija iz Bosne i Hercegovine, koji je preko 20 godina u Slou fudu.
– Učesnik je brojnih takmičenja i događaja koji se organizuju u svijetu gastronomije. On će svoje bogato iskustvo pokušati da prenese učesnicima radinice, kuvarima iz naših restorana i seoskih domaćinstava koja se bave pružanjem uslugama u turizmu – kazala je Ramović i dodala da će kroz dvodnevnu manifestaciju koju će organizovati u Bijelom Polju naredne godine, održati i jednu prezentaciju gdje će svi korisnici moći da predstave ponudu, a takođe će organizovati i studijsku posjetu za tur-operatore koji se bave gastronomijom i blogere koji će pisati o našem bogatstvu.
Ova radionica će učesnicima donijeti iskustvo i znanje koje im je prenio poznati kuvar, kako upotrebiti domaće namirnice, proizvode i domaća jela upakovati na moderan način.
Ramović dodaje da će ove godine biti organizovane brojne edukacije – ukupno 10, na različite teme, a koje su namijenjene korisnicima uključenima u projekat.
– Pored ove koju smo upravo odradili u Bijelom Polju, aktivnosti će biti organizovane i na području Pljevalja, Kolašina, Mojkovca, Petnjice, Berana, Andrijevice, Plava i Gusinja. Još 2016.godine, kada smo se zvanično i pridružili ovom svjetskom pokretu, trebala nam je podršku u tehničkom smislu, pa smo 2017. godine osnovali NVO kako bismo imali alat kojim ćemo da rukujemo i poboljšamo stvari u ovoj oblasti. Dugi rad i napori koje smo mi uložili u prethodnom periodu, doveli su nas do toga da je 1. prošle godine godine krenula implementacija projekta SreST- Društveno odgovorni Slou Fud turizam u Dunavskom regionu – pojasnila je Ramović.
Komentari (0)
Ostavite svoj komentar