Младост jе срећна, jер за њу постоjи будућност / -Д.Љ.
15/02/2023 u 06:35 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U danilovgradskoj opoziciji smatraju da bivša vlast nije imala sluha za mlađe: Da je dobro, ne bi pakovali torbe

Neorganizovan đački prevoz, nedostatak kulturnih i sportskih događaja, visoka stopa nezaposlenosti i manjak neformalne edukacije jasni su pokazatelji brige o mladima prethodnog rukovodstva opštine Danilovgrad, kaže Vuk Iković (Preokret)

Nakon skoro pola godine od formiranja nove vlasti, Danilovgrad nema konkretnih planova za unapređenje položaja građana, pa samim tim ni mladih, smatra Vuk Iković, odbornik Preokreta u SO Danilovgrad. On dodaјe da će briga o stvarnim problemima izostaјati sve dok se nadležni budu bavili temama državnih simbola, nacionalnih i vjerskih opredјeljenja.

– O tome koliko je prethodno rukovodstvo imalo sluha naјbolje svјedoči činjenica da mladi masovno odlaze i ne samo iz Danilovgrada, već i iz Crne Gore. Ne nudi im se mogućnosti za razvoj i ostanak, pa nije ni čudo što čak i slobodno vrijeme mladi Danilovgrađani masovno provode u Glavnom gradu. Iako su donošeni lokalni akcioni planovi za mlade, i u njima mnoštvo smjernica za unapređenje položaja preko 4.000 sugrađana, izostaje njihova primjena. Neorganizovan đački prevoz, nedostatak kulturnih i sportskih događaja, visoka stopa nezaposlenosti i manjak neformalne edukacije jasni su pokazatelji brige o mladima prethodnog rukovodstva Opštine Danilovgrad – smatra Iković.

Iković dodaјe da se prvenstveno trebaјu čuti mladi, njihove potrebe, ideje i ciljevi.

– Mladima se mora pružiti ekonomska sigurnost kroz olakšan pristup tržištu rada jer na taj način dobijaju i mladi i lokalna zajednica. Takođe, treba raditi na sadržajima interesantim za mlade, da na kvalitetan način provode slobodno vrijeme. Rijeka Zeta i sav njen turističko -rekreativni potencijal nudi bezbroj mogućnosti upravo za mlade, od sportova na vodi pa sve do mogućnosti razvoja preduzetništva. Ne smijemo učiti mlade da završe fakultet i čekaju zaposlenje u državnoj upravi, trebamo njegovati preduzetnički duh od najmlađih dana i usmjeravati ih da koriste kako svoje, tako i potencijale svoje lokalne zajednice. Neophodno je jedno gradsko čvorište mladih, poput omladinskog centra, koji neće biti ničija partijska ispostava kao što je to bilo dosad. Ako uprava uključi mlade u rad Opštine, u rad gradskih službi i planiranje zajednice, oni neće imati potrebu da napuste svoj grad i svoje selo - poručio јe Iković.

Popović: Pružiti im priliku da aktivno učestvuju u društvenom životu

Popović ističe da neće nedostajati kvalitetnih inicijativa i ideja.

– Kao dijete Danilovgrada moja je obaveza da pomno pratim usmjeravanje i djelovanje na polju omladinske politike u našem gradu, shodno čemu ću uvijek biti konstruktivan partner, kao i naš Klub odbornika, svim kvalitetnim inicijativama za bolji život mladih, a sa druge strane uvijek ću biti oponent svemu onome što smatram da može da nanese štetu položaju mladih u gradu. Od mladosti se očekuje da bude buntovna i inovativna, da kreira i aktivno djeluje u društvenom životu. Najbolji način da uključite mlade ljude da aktivno djeluju u gradu jeste da pažljivo slušate njihove želje i potrebe, da im pružite priliku da svoje znanje ispolje, a da iskustvom to znanje oblikujete u kvalitetan proizvod odnosno rezultat – kaže Popović.

Naglasio јe i da mladi treba da budu kreatori projekata i programa koji se odnose na njih.

– Ako uprava reklamira svoj grad i njegova sela, onda će mladi biti dio programa razvoja tog grada i sela. Ako Opština podstiče nova mala preduzeća čiji će nosioci biti mladi, onda mladi Danilovgrada neće odlaziti već će kreirati ovaj grad i vraćati se u njega – kaže Iković.

On ističe da јe potrebno organizovati da mladi mogu lako da volontiraju i da imaju i simboličnu nadoknadu od toga.

– Potrebno je organizovati sportske događaje, poput eko i uličnih trka, biciklističke i kajak ture za šta Danilovgrad ima sve predispozicije. Toliko je mladih koji se bave slikarstvom, muzikom, ali nemaju prostor, zato im treba otoviri vrata Centra za kulturu i Umjetničke kolonije. Mladi preko školskih ustanova treba da traže da im Opština dvaput godišnje finansira izlete u prirodi u formi časova na otvorenom. Pošto je budućnost IT, treba organizovat IT radionice za mlade da im se pospješe te vještine što će olakšati njihovo zapošljavanje i kreiranje novih radnih mjesta koje tržište traži – naveo јe Iković.

Mariјa Popović iz OO DPS-a Danilovgrad i sekretarka Savјeta mladih DPS CG, želi da vjeruje da će se trenutna vlast pozabaviti pitanjima od esencijalnog značaja za mlade, a to su briga o kvalitetu života mladih u svakom segmentu, počev od kvaliteta slobodnog vremena do zdravlja mladih, preko obrazovanja i zapošljavanja.

– Moj lični utisak je svakako pozitivan. Vođeni mišlju da su mladi najznačajniji potencijal svakog društva, građene su kvalitetne predispozicije za izgradnju društva po želji i mjeri mladih. Prilika da rade na sebi i učestvuju u procesima donošenja odluka, a posebno onih odluka koje se tiču mladih implementirana je kroz efikasno fukncionisanje lokalnog omladinskog servisa, a transparentan rad lokalne samouprave davao je priliku mladim sugrađanima da budu adekvatni učesnici u aktuelnim dešavanjima u našem gradu – navodi Popović.

Popović smatra da je potrebno ostvariti kvalitetnu komunikaciju sa mladima, ukazati im povjerenje i puno poštovanje.

– Sigurna sam da će oni znati da vrednuju ukazano. "Mladost je srećna jer za nju postoji budućnost", a zajednička obaveza svih političkih subjekata u našem gradu je da mladima stvorimo ambijent da ta budućnost bude kreirana u skladu sa realnim potrebama i zahtjevima mladog čovjeka – ističe Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 15:24