У Пљевљима из године у годину све мање ђака првака (архивски снимак)
03/05/2021 u 09:25 h
Б. Је.Б. Је.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први разред уписује свега 160 малишана

Смањење броја ученика за собом повлачи гашење радних мјеста у школама, каже Веселин Рондовић, директор ОШ „Салко Аљковић“
Судећи по чињеници да ће 1. септембра ове године у први разред у школске клупе на подручју општине Пљевља сјести свега 160 ђака у граду под Голубињом наставља се пад броја становника млађе популације. Из управа образовних установа упозоравају да пад броја ученика за собом повлачи и пад броја запослених у просвјети, те да је број ученика првог разреда основних школа досад најмањи. Подсјећају да су прошле школске године уписана 232 ђака првака, те да се слободно може рећи да су изгубљена готово три одјељења.
– У нашој школи има тренутно 719 ученика и могу словодно рећи да се ради о школи која има највише ђака. Нажалост нови пад броја првака на свега 160 није добар знак за Пљевља – каже директор Основне школе „Салко Аљковић“ Веселин Рондовић.
Истиче да ће се у наредном периоду видјети у којој ће мјери просветни радници бити технолошки вишак, односно како ће пад броја ученика утицати на број просвјетних радника.
– Смањење броја ученика за собом повлачи гашење радних мјеста у школама – подвлачи Рондовић.
Према подацима које смо дознали на терену, број ученика основних школа на простору пљеваљске општине не прелази 2.200. Три градске школе укупно немају више од двије хиљаде школараца, на сеоском подручју тај број не прелази 200 ученика. Тако, на примјер, Основна школа „Бошко Буха“ има око 600 школараца, а Основна школа „Ристан Павловић“ око 100 више.
1972. године био укупно 8.801 ученик
– Број ученика у сеоским школама 1972. године био је 5.157, а ученици су били распоређени у 194 одјељења. Тада је број ученика у сеоским школама био знатно већи него у градским. У градским школама имали смо 3.644 ученика. У читавој пљеваљској општини у 318 одјељења био је распоређен 8.801 ученик – истиче Видоје Деспотовић уз појашњење да је у просјеку у једном одјељењу било 27 ученика.
– Те школске године у пљеваљској општини радило је чак 65 школа, а све осморазредне школе имале су своја подручна одјељења, наводи Деспотовић.

– Тренутно наша школа има 680 ученика – казао нам је Војислав Касалица, директор ОШ „Ристан Павловић“.
Када су у питању сеоске школе, најбоља је ситуација у Основној школи „Владимир Роловић“ у рударском насељу Шула, гдје тренутно са подручним одјељењима има око 40 ученика. Када су у питању најудаљеније школе у пљеваљском крају, ОШ „Ристо Џувер“ у Бобову и ОШ „Братство-Јединство“ у Буковици, има седам, односно 18 ученика. У тим школама ове године неће бити првака, а у овој школској години у свим сеоским школама било их је укупно 37.
Број ученика на подручју општине Пљевља 1991. године био је знатно већи, од чега су била 4.472 основца.
– У 1991. години број ученика у градским школама био је 3.310, а у сеоским 1.162 ученика. У тој години ученици у сеоским школама били су распоређени у 106 одјељења – каже вишедеценијски истраживач рада пљеваљских школа Видоје Деспотовић уз појашњење да је број ученика на сеоском подручју кренуо да пада од школске 1973/74, када их је било 4.933.
Последњих година, услед немања довољног броја ученика, затворена је деветоразредна школа у селу Поблаће, а затварање школе пријети и рударском насељу Градац, али и селу Бобово.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:25