Декан Радуновић / - Дан
31/05/2022 u 09:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Декан Медицинског факултета: Од 185 мјеста, само 40 за докторе медицине

Доградња jедног амфитеатра би релаксирала просторне лимите на Медицинском факултету и омогућила квалитетниjу организациjу наставе, истиче Радуновић за „Дан“

Декан Медицинског факултета Миодраг Радуновић казао је за "Дан" да је Вијеће те устaнове предложило упис 185 бруцоша и да Црна Гора у односу на Европску унију има недовољан број љекара и медицинских сестара. Радуновић истиче да факултету недостаје један амфитеатар како би имали више простора за одржавање наставе. Он каже да jе потребно наставити са уписном политиком на овом нивоу или са увећањем броја бруцоша.

– Предлог уписа на Медицински факултет у студиjскоj 2022/2023. години jе: Основни студиjски програм медицина 40 студената, студиjски програм стоматологиjа 20 студената, студиjски програм фармациjа 30 студената, програм Високе медицинске школе – здравствена њега 50 студената, програм примиjењене физиотерапиjе 45 студената, примиjењени мастер програм здравствене његе 15 студената, примиjењени мастер програм физиотерапиjе 15 студената, специjалистичке студиjе здравствење његе 30 студената, специjалистичке студиjе примиjењене физиотерапиjе 30 студената. По расположивим подацима у Црноj Гори недостаjе доктора медицине. Упоређуjући однос између Европске униjе, гдjе jе запослено 3,4 доктора на 1000 становника и Црне Горе гдjе jе таj однос 2,7 на 1000 становника, а с обзиром на дермографске и биолошке вариjабле, гдjе jе 1/3 доктора стариjа од 50 година, неопходно jе у континуитету имати уписну политику на овом броjу или више. У Европскоj униjи на 1000 становника имамо 7 медицинских сестара, а у Црноj Гори jе 5,1 на 1000 становника. С обзиром на интенциjу Европске униjе и Директиве 2009. и 2014. године коjима су регулисане ове професиjе, сматрамо да ће у будућности носиоци здравствене његе болесника бити високе медицинске сестре. Перспектива развоjа здравственог туризма у Црноj Гори отвара простор за ангажовање високо образовних физиотерапеута коjи настављаjу традициjу Института "Др Симо Милошевић" Игало са партнерским институциjама у физикалном третману пациjената. Предлог броjа студената за упис у студиjску 2022/2023. годину заснован jе на кадровским, материjалним, просторним и другим капацитетима коjима Медицински факултет располаже – истиче Радуновић.

Реновирали клиничке сале и наjaвили стоматолошке столице

Радуновић наводи да професиjе доктора медицине, стоматологиjе, фармациjе и медицинских сестара спадаjу у седам обавезних регулисаних професиjа у ЕУ.

– Ови студиjски програми усклађени су са директивама ЕУ о регулисаним професиjама (Директиве 2005/36/ЕУ, и 2013/55/ЕУ, Европског парламента и Виjећа о признавању стручних квалификациjа и с препорукама и смjерницама међународних струковних удружења и асоциjациjа факултета о статусу високог образовања у области медицине, стоматологиjе, фармациjе и сестринства. Кроз проjекат "Mobile Access Dental Clinic" – MADE, програма Interreg IPA CBC Хрватска – Босна и Херцеговина – Црне Гора 2014-2020, обезбиjедили смо пет нових стоматолошких столица, реконструисали двиjе клиничке сале, тако да тренутно студиjски програм Стоматологиjа има jеданаест столица–радних мjеста за практичну наставу студената – каже Радуновић.

Објашњава да је основна дjелатност Медицинског факултета jе образовање квалитетних стручњака и научника и развиjање научно истраживачких активности.

– Постоjе просторна и кадровска ограничења коjа планирањем и ангажовањима за поjедине сегменте квалитетом унапређуjемо. Доградња jедног амфитеатра би релаксирала просторне лимите на Медицинском факултету и омогућила квалитетниjу организациjу наставе. Управни одбор Клиничког центра и директорица Клиничког центра су дали сагласност на инициjативу Медицинског факултета за уступање земљишта на коришћење у циљу изградње амфитеатра Медицинског факултета. Иста jе упућена Министарству здравља приjе неколико мjесеци и ту се стало. Потребно jе да Министарство здравља упути захтjев на сагласност Влади Црне Горе, jер након идеjног проjекта потребно jе урадити дефинитивни проjекат, како би конкурисали кроз капитални буџет за финансирање изградње. Током претходних мjесеци реконструисане су симулационе сале (средства су обезбиjеђена од стране Универзитета Црне Горе), а демонстрационе лутке и друга учила су обезбиjеђена кроз проjекте – наводи Радуновић.

Он каже да Медицински факултет савременим методологиjама континуирано унапређуjе квалитет наставног процеса, са циљем да доктори медицине буду препознати по усвоjеним знањима и вjештинама базираним на исходима учења.

– У контроли спроведене наставе, користе се савремени индикатори контроле квалитета. Теориjска и практична настава на предклиничким предметима студиjских програма Медицинског факултета се реализуjе у савремено опремљеним амфитеатрима, слушаоницама, лабораториjама, компjутерским салама у зградама Медицинског факултета. У складу са Законом о високом образовању и актима Универзитета Црне Горе, спровођење практичне наставе jе обавезан сегмент наставног процеса. Настава из клиничких предмета се одвиjа у наставно научним базама Медицинског факултета: Клиничком Центру Црне Горе, Институту за jавно здравље, Домовима здравља Подгорица и другим специjализованим установама – додаје Радуновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 19:29