- Zastava Azerbejdžana
05/10/2023 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Azerbejdžan spreman za razgovore s Jermenijom uz posredovanje EU

Azerbejdžan je spreman da učestvuje uskoro u Briselu na tripartitnim sastancima između EU, Azerbejdžana i Jermenije, rekao je savjetnik azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva

Azerbejdžan je spreman za razgovore s Jermenijom uz posredovanje Evropske unije posle svoje uspješne ofanzive u Nagorno Karabahu, rekao je danas savjetnik azerbejdžanskog predsjednika.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev nije došao danas na samit Evropske političke zajednice u Granadi u Španiji gdje je trebalo da se razgovara o toj temi.

- Azerbejdžan je spreman da učestvuje uskoro u Briselu na tripartitnim sastancima između EU, Azerbejdžana i Jermenije - rekao je Hikmet Hadžijev, savjetnik azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva preko platforme X.

Baku je upravo imao blic pobjedu nad jermenskim separatistima u Nagorno Karabahu, posle čega je iz te oblasti nastanjenoj Jermenima otišao ogroman dio stanovništva.

Međutim uoči evropskog samita Ilham Alijev je rekao da neće ići na taj skup, a jedan azerbejdžanski zvaničnik rekao je da tamo vlada „antiazerbejdžanska atmosfera“.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan, koji je došao na samit, osudio je odluku azerbejdžanskog predsjednika.

Prema Hadžijevu, njegova zemlja je odlučila da ne učestvuje zbog francuske „militarističke politike“ na Kavkazu i stava EU prema regionu, kao i zbog toga što predstavnik Turske ne učestvuje.

On je međutim naglasio da to ne znači da odbija razgovore s Jermenijom.

Šefica francuske diplomatije Katrin Kolona u utorak je potvrdila da je Pariz odobrio slanje vojne opreme Jermeniji koja želi da se zaštiti od svog azerbejdžanskog susjeda.

Takođe su se Jermenija i Azerbejdžan uzjamno optuživali danas da je pucano na njihove trupe na granici, a nije javljeno da ima ranjenih.

U Grenadi u Španiji u odsustvu Ilhama Alijeva Nikol Pašinjan će razgovarati sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsjednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Jermenski premijer se takođe sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim sa kojim je razgovarao o bezbjednosnoj situaciji na Kavkazu.

Jermenija i Azerbejdžan vodili su dva rata za kontrolu nad enklavom Nagorno Karabah, jedan posle raspada Sovjetskog saveza i drugi u jesen 2020. godine.

Jerevan sada strahuje da njegov moćni susjed, bogatiji i bolje naoružan, ne pokrene akcije na jerevanske južne teritorije. Tim više što je Jermenija razočarana svojim saveznikom Rusijom koju je optužila da je napustila tokom ofanzive u Nagorno Karabahu.

Jermenija koja se u poslednje vrijeme približila Zapadu, ne usteže se od kritikovanja Moskve. Ona je takođe ove nedelje ratifikovala pristupanje Međunarodnom krivičnom sudu na šta Rusija gleda sa negodovanjem pošto je taj sud proletos izdao nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi o deportaciji ukrajinske djece ka Rusiji

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:41