/ - Застава Албаније
02/01/2022 u 08:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Албанија у Савјету безбједности УН-а: За Албанце Косово је света ствар

Вијест од 11. јуна да су УН изабрале пет несталних чланица за Савјет безбједности, међу њима и Албанију, те шта то значи за питање Косова, за разлику од косовске штампе, у српској јавности је прошла готово неопажено

Албанија је од 1. јануара ове године за столом Савјета безбједности Уједињених нација и лобираће за чланство Косова у међународним тијелима, јер је за Албанце, Косово „света ствар“.

Албанија је први пут изабрана за несталну чланицу Савјета безбједности УН на период који ц́е трајати до 31. децембра 2023. године, пише Коссев.

Тиме се похвалила албанска министарка спољних послова Албаније Олта Џачка(Олта Xхаçка) која каже да се не ради о „поклону“, већ да је у питању дугогодишње лобирање и инвестирање у дипломатији.

У питању је повјерење у албанску спољну политику и тога да је Албанија препозната као поуздан, озбиљан и стабилан међународни партнер.

Најављујући активну улогу Албаније у највишем међународном тијелу, Джачка је нагласила да ће се посебно бавити задатком признања Косова у Уједињеним Нацијама.

- Ово је достигнуц́е којим сваки Албанац свуда у свијету ма право да буде поносан, почевши прије свега од наше брац́е и сестара на Косову, јер ц́е Албанија несумњиво искористити ову прилику да унаприједи статус Косова, процес признавања и чланства у међународним организацијама јер је Косово било, јесте и биц́е света ствар за Албанију. Радиц́емо за Албанце, али и за наш регион да консолидујемо достигнуц́а посљедњих деценија и и како би спријечили да не клизимо ка дестабилизацији и тензијама. Радиц́емо са нашим савезницима и партнерима да заједнички унаприједимо агенду наших заједничких приоритета, чиме ц́емо још више консолидовати јаке везе које нас уједињују - рекла је Џачка.

Иначе, вијест од 11. јуна да су УН изабрале пет несталних чланица за Савјет безбједности, међу њима и Албанију, те шта то значи за питање Косова, за разлику од косовске штампе, у српској јавности је прошла готово неопажено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:39