/ - FOTO: MUP SRBIJE, MUP
11/06/2024 u 17:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

BALKANSKI KARTEL - Najopasniji narko-bosovi pred specijalnim sudom zbog sedam tona kokaina

U Specijalnom sudu u Beogradu u ponedeljak je počelo pripremno ročište pred početak suđenja pripadnicima organizovane kriminalne grupe Balkanski kartel, a na čijem su čelu neki od najozloglašenijih narko-bosova.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Lindo, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldo, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića, jer postoji opravdana sumnja da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kolumbijske vlasti na oprezu zbog balkanskog kartela

Na optužnicu se nalazi ukupno 20 lica od kojih su 14 uhapšeni, a njih šestorica se nalaze u bjekstvu, a za njima se intenzivno traga, a sudi im se u odustvu. Takođe, raspisana je potjernica uključujući i međunarodnu potjernicu za svako lice, piše Kurir.rs.

Kako organizatori ove kriminalne grupe označeni su Miroslav Starčević i Mladen Lazarević zvani Mladenče čije je ime pominjano i na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Lazarević je bio pripadnik "Pink Pantera" koji je učestvovao u spektakularnoj pljački u Dubajiju, a kum mu je bio ubijeni Ljepoja sa kojim je učestvovao u ovoj "operaciji".

(ФОТО) Балкански картел је формиран: Шверц кокаина путем лука доживио експанзију

Naime, svjedok-saradnik u postupku protiv klana Belivuk, Srđan Lalić , ispričao je da su pripremali ubistvo Ljepojinog kuma jer se vjerovalo da je imao veze sa pokušajem ubistva Zvicera, ali da su ga kasnije preobratili da počne da radi za kavački klan.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini od oko sedam tona kokaina. U konkretnom slučaju predmet ovog postupka su tri zaplijene kokaina.

Balkanski gangsteri najveći snabdjevači Evrope kokainom

- Period izvršenja krivičnih djela je od decembra 2019. do avgusta 2020. godine. Najveća količina je zaplijenjena na Arubi u februaru 2020.godine, a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod „Aresa“ i tom prilikom je pronađeno i zaplenjeno 4,5 tone kokaina. Sledeća zaplijena u količini od 1.200 kilograma kokaina uslijedila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok je u avgustu 2020. godine u Roterdamu - Kraljevina Holandija oduzeto preostalih 742 kilograma kokaina - navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

Pored ove tri zaplijene, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste automatskog, poluautomatskog kao i municije i eksplozivnih naprava.

- Riječ je o oružju koje je pronađeno prilikom lišenja slobode jednog od lica koje pripada tzv „niškoj grupi“, a pronađeno je prilikom pretresa stana u Nišu - navodi se.

Pored navedenog, odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal blokirani su svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona eura, skupocjeni satovi i nakit.

Jedan od pripadnika Balkanskog kartela je i Zoran Jakšić koji se već nalazi na izdržavanju kazne za šverc narkotika i to u Peruu gdje je pravosnažno osuđen 2021. godine na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina.

- Policija i obavještajne službe su ga, dugo pre hapšenja u julu 2016, pratile, prisluškivale i snimale. Snimljen je čak i sastanak na kom ugovara kupovinu dve-tri tone kokaina koji bi poslao u Evropu - podsećaju izvori i dodaju da je Jakšić poznat po nadimku „čovjek sa hiljadu lica“.

- U trenutku hapšenja imao je čak 40 lažnih identiteta. Kad je pomoću otisaka prstiju i bioloških tragova potvrđen njegov identitet, peruanske vlasti su shvatile da im je to stari znalac, koga su hapsili još krajem devedesetih godina - podsjeća izvor.

Dragan Đorđević, zvani Gaga, navodno je takođe bio uhapšen posle spektakularne pljačke "Pink Pantera" u Dubajiju 2008. godine za koju se vjeruje da je organizovao Milan Ljepoja.

Pripadnik ovog kartela je i Gligorije Peljević (73) inače hapšen i 2015. u Madridu kada je zaplenjeno 3,5 tone kokaina.

(Kurir.rs.)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:47