/ ILUSTRACIJA - PHOTO BY KAT J ON UNSPLASH
23/05/2023 u 15:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši sveštenik priznao da je seksualno zlostavljao 13 maloljetnika

Špehar je dodao da je tražio od pape da ga razriješi svešteničkog zvanja

Sveštenik i bivši rektor Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Rijeci Milan Špehar priznao je danas da je seksualno zlostavljao 13 dječaka starosti između šest i 13 godina.

- Niko za moja zlodjela nije ni krivac, ni saučesnik. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao žrtava mojih zlih djela. Ne preostaje mi ništa drugo, nego da iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao- rekao je Špehar za Nacional nakon što je juče riječki nadbiskup Mate Uzinić na konferenciji za novinare saopštio da je optuženi M.Š. (70), tokom kanonskog procesa, priznao da je seksualno zlostavljao ukupno 13 dječaka, prenosi Blic.

Špehar je dodao da je "pritisnut teretom savjesti tražio od pape da ga razriješi svešteničkog zvanja i svede ga na laički status", prenosi Index.hr.

Kako navodi ovaj portal, riječ je o presedanu u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj jer se ne pamti da je ikada neki sveštenik priznao sopstvene seksualne prestupe.

Nadbiskup Uzinić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, kao prvi slučaj, naveo slučaj sveštenika M.Š. (1953) koji je 2016. godine optužen da je 1992. seksualno zlostavljao maloljetnika.

Sveštenik je priznao krivicu i razriješen je crkvenih službi, međutim nove optužbe pojavljuju se 2018. godine kada se ponovo otvara istragu.

On je priznao da je bilo više slučajeva (1987, 1988, 1922, 1993 i moguće 1994), kao i da se radi o 13 dječaka u rasponu od šest do 13 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:05