Протести у Србији / - фото: МИЛАН ИЛИЋ/РАС СРБИЈА
02/12/2021 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блокада путева у 30 градова у Србији: Еколошки активисти најавили како ће протестовати у суботу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да полиција неће реаговати на протестима заказаним за у суботу и да ће пустити учеснике да раде шта хоће, све док не угрожавају животе, имовину грађана и институције

Еколошки протести и блокаде саобраћајница биће организовани у суботу у 14 часова у најмање 30 градова и насеља широм Србије, изјавио је у сриједу увече један од организатора Марко Ољача, који је најавио да ће коначан списак бити утврђен у петак или у суботу прије подне.

Како је прецизирао, активисти су потврдили да ће протесте и блокаде организовати Нови Пазар, Нова Варош, Кикинда, Нови Сад, Пожега, Ниш, Београд, Велико Градиште, Лозница, Смедерево, Ужице, Пријепоље, Пожаревац, Сремска Митровица, Топлица, Бољевац, Ваљево, Горњи Милановац, Јагодина, Лазаревац, Костолац, Лесковац, Суботица, Краљево, Шабац, Кула и Крагујевац, пише Н1, јавља Блиц.рс.

Предвиђена је и блокада Зрењаниског пута и Ибарске магистрале на три мјеста, додао је Ољача и нагласио да су организатори најавили миран протест, уз апел полицији да током блокада „чува јавни ред и мир и не допусти инциденте, као током блокаде у Шапцу, када полиција није интервенисала“.

Према његовим ријечима, учесници протеста имаће у суботу на располагању број за правну помоћ, јер се до сада пријавило 15 адвокатских канцеларија широм Србије спремних да понуде своје услуге.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је раније у току дана да полиција неће да реагује на протестима заказаним за у суботу и да ће пустити учеснике да раде шта хоће, све док не угрожавају животе, имовину грађана и институције.

Иначе, МУП је издао саопштење у коме је информисао грађане шта да раде уколико због блокаде путева не могу да се крећу.

У Новом Саду, на фасадама зграда и на тротоарима јутрос су осванули графити којима се грађани позивају на блокаду Моста слободе, у суботу, 4. децембра, због Закона о експропријацији и Рио Тинта.

Поруке „Сви на улице 4. 12. 14х Мост слободе“ и „Рио Тинто марш из Србије“ нису потписане, и исписане су шаблонски, црним спрејем.

Како је раније најављено, у Новом Саду ће се протест у суботу одржати под називом „Нови Сад устаје против неправде“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:59