Borelj / - VLADA CG
05/11/2022 u 23:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Srbi da se vrate u institucije Kosova, Priština da poštuje obaveze

EU takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, izjavio je on

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj pozvao je Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije, a kosovske vlasti da odmah produže proces preregistracije vozila i obustave svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica, prenosi N1. EU takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, izjavio je Borelj.

Borelj je na Tviteru objavio da je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i da je pozvao obje strane da se suzdrže od unilateralnih akcija koje bi mogle da izazovu nove tenzije.

On je, kako je navedeno u saopštenju, ocijenio da nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignuta u okviru Dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ugrožavaju bezbjednosnu situaciju u regionu i šire.

- Evropska unija poziva obje strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija. Povlačenje kosovskih Srba iz institucija na Kosovu nije rešenje za aktuelne sporove i može dodatno da eskalira tenzije na terenu, naveo je Borelj.

Borelj je pozvao Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju.

- Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu riješiti strane u okviru dijaloga, naveo je Borelj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:51