Reis Husein Kavazović, / -REIS HUSEIN KAVAZOVIć, FOTO: FEJSBUK
04/12/2022 u 15:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bosanski reis se žali na institucije u RS: Silom nam nameću krsne slave

Bošnjaci u Republici Srpskoj nemaju pravo na jezik, na posao i na minimum dostojanstvenog života, tvrdi Kavazović

Bošnjake u Bosni i Hercegovini brojni žele da radikalizuju, a naše postojanje tretira se kao opasnost, kazao je u intervjuu za agenciju Fena reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. 

- Kada me pitate o Bošnjacima, plašim se nastojanja koja pokušavaju da ih pod svaku cijenu radikalizuju, da ih otjeraju od Zapada kako bi ih se onda optužilo da ne pripadaju ovim prostorima i kako time “nemaju pravo” živjeti ovdje, a kamoli biti političkim narodom ili imati svoju državu koju dijele s drugim narodima i u kojoj je svaki građanin ravnopravan na svakom njenom dijelu – pojasnio je Kavazović. 

Ocjenjujući aktuelni položaj povratnika Bošnjaka u Republici Srpskoj i probleme s kojima se oni suočavaju, reis je naveo da su povratnici u RS najbolji dokaz spomenute frustracije koju sve veći broj Bošnjaka osjeća.

– Tamo se sistemski krše prava građana Bošnjaka. Nemaju pravo na jezik, na posao i na minimum dostojanstvenog života. Entitetske institucije pripadaju samo jednom narodu. Dok se Islamska zajednica optužuje za neko uplitanje u politiku, dok se Bošnjaci optužuju da su “islamizovani", u tom entitetu skoro da nemate sekularne institucije i skoro ne postoji ikakav odmak crkve od državnih institucija. Slično je i u nekim drugim dijelovima BiH gdje su srodne politike na vlasti a koje nastupaju u ime hrvatstva i katoličanstva – navodi Kavazović- 

Kavazović nadalje tvrdi da su pravoslavna obilježja u državnim institucijama i da "sekularne državne institucije imaju slave".

- Sve to se nameće silom i Bošnjacima i njihovoj djeci. Sporno nam je što to godinama nikom nije problem, ni domaćim, regionalnim ili međunarodnim faktorima. Niko ne govori o legitimnom predstavljanju u RS - istakao je on. 

Što se tiče odnosa prema Srebrenici, Kavazović smatra da je to za Islamsku zajednicu i Bošnjake pitanje prije svega civilizacijskog odnosa i samopoštovanja.

- Oni koji negiraju zločin, koji ga relativizuju, a kamoli oni koji se iživljavaju nad žrtvama i vrijeđaju ih, ne zaslužuju našu pažnju niti mogu biti sagovornici za bilo kakve procese- zaključio je reis. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:52