Brod, ilustracija / - PIXABAY
03/10/2024 u 18:41 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Brod koji “prenosi eksploziv za Izrael” čeka zeleno svijetlo: Koja jadranska luka će primiti Katrin?

Trenutno se na središtu Jadranskog mora nalazi teretni brod MV Katrin, u njemačkom vlasništvu i pod portugalskom zastavom, a prema navodima evropskih medija na njemu se nalazi velika količina eksplozivnog materijala koji bi, navodno, trebalo biti isporučen Izraelu.

Prema dostupnom dokumentu namibijskih vlasti, na brodu se nalazi 60 kontejnera eksploziva TNT te osam kontejnera eksploziva Hexogen koji je, kako navode stručnjaci, ključna komponenta u izraelskoj proizvodnji municije i bombi.

“Smrtonosni teret”

Ove sedmice je Amnesty International (AI) apelova na vlasti Crne Gore i Slovenije da spriječe najavljeni pristanak ovog teretnjaka u luke Bar i Kopar jer bi se materijal mogao koristiti za proizvodnju oružja, odnosno za zločine koje Izrael vrši na okupiranim palestinskim teritorijama Pojas Gaze i Zapadna obala.

- Smrtonosni teret, za koji se vjeruje da se nalazi na brodu MV Katrin ne smije doći do Izraela zbog jasne opasnosti da će pridonijeti činjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima - kazala je šefica AI Slovenije Nataša Posel.

Namibija je s pravom ispunila svoje međunarodne obaveze da osigura da vojni teret MV Kathrin ne bude prebačen Izraelu. Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da urade isto i spriječe realizaciju tog nezakonitog transfera.

Crnogorski mediji su objavili da je dozvola za pristanak u Baru povučena te kako bi mogao pristati u hrvatskoj luci Ploče, dok iz Slovenije očekuju njegov pristanak u luci Kopar. Jedan od tih medija je portal Radio-televizije Crne Gore koji je 1. oktobra objavio, pozivajući se na svoje dobro obaviještene izvore, kako “brod pod portugalskom zastavom MV Katrin, koji nosi eksploziv namijenjen Izraelu neće ući u Luku Bar”.

Brod sa oružjem za Izrael neće ući u Luku Bar

Apel specijalne izvjestiteljke UN-a

Mediji navode kako je pristanak MV Kathrin otežan zbog traženja da se njegova registracija u Portugalu otkaže. Prema neimenovanim izvorima iz vlasti, portugalski portal Portugal Resident navodi kako je otkaz posljedica „upornih i neprestanih upita za objašnjenje“ Portugalske vlade koja „procjenjuje situaciju i vrši konsultacije s vlasnikom broda“.

- Neće više ploviti pod portugalskom zastavom, priča je završena - navodi portugalski portal riječi svog izvora i dodaje kako će taj proces trajati nekoliko dana. Dok taj proces ne bude okončan, brod ne može pristati ni u jednu luku.

Zvanični Lisabon, koji je glasni kritičar izraelskog rata protiv Gaze, koji traje godinu dana, našao se pod velikim pritiskom da ukloni zastavu Portugala nakon što vlasti afričke države Namibije nisu dozvolile pristanak broda ovog avgusta.

Prošle sedmice je posebna izvjestiteljka UN-a za Palestinu Francesca Albanese pozivala Portugal da djeluje.

- Tokom protekle godine sam hvalila principijelni stav Portugala kada je riječ o Palestini, naročito u odnosu na licemjerstvo koje su pokazale mnoge druge evropske države. Sada molim Portugalsku vladu da sačuva svoj integritet i hitno pozove na uklanjanje svoje zastave s broda Katrin, koji nosi oružje koje na kraju treba doći do Izraela“, navela je Albanese na platformi X.

Istakla je obavezu država da „poštuju i osiguraju poštivanje“ Ženevske konvencije u skladu s presudom Međunarodnog krivičnog suda o mogućem genocidu u Gazi. Više od 41.000 Palestinaca je ubijeno, a gotovo 100.000 ranjeno u izraelskim napadima, dok je cijela obalna enklava Pojasa Gaze u ruševinama.

Vijetnam, Singapur i Namibija

Brod MV Katrin prate kontroverze od njegovog samog polaska iz Vijetnama krajem jula. Plovilo je meta kritika i komentara brojnih aktivista, a posebno kada je stigao blizu Evrope. Kako navode portali, nakon Vijetnama je tankao gorivo u Singapuru, a potom je plovio preko Indijskog okeana do Afrike.

Aktivisti su brod opazili kada je zahtijevao pristanak u Namibiji krajem avgusta i uspješno su izveli pritisak na vlasti da to spriječe.

Generalni inspektor Namibijske policije je potpisnik dokumenta kojim se 24. avgusta hitno opoziva dozvola za pristanak u tamošnju luku Walvis Bay, gdje se navodi:

- Budite informisani da se dozvola za pristanak, data 13. avugusta, opoziva s trenutnim dejstvom. U aplikaciji i pratećoj dokumentaciji se navodi da MV Katrin ide iz Haiphonga u Vijetnamu (luka utovara) do luke Kopar u Sloveniji (luka istovara) te da nosi 60 kontejnera Tri-Nitro Tulena (TNT) i osam kontejnera Hexogen eksploziva.

- Međutim, dodatni dokument koji ste dostavili danas pokazuje kako je jedan dio tereta (RDX Hexogen) planiran za dostavu Izraelu. Stoga, rečenom brodu je strogo zabranjen ulazak u namibijske vode odlukom Kabineta“, objašnjeno je u dokumentu.

Nekoliko dana kasnije je Albanese objavila kako se na brodu nalazi osam kontejnera eksploziva „navodno ključnih komponenti za avionske bombe i projektile“ koje koristi Izrael.

Prošle sedmice je MV Katrin dosuo gorivo na Malti, ostrvskoj državi u Sredozemnom moru, te krenuo ka Jadranskom moru s ciljem pristanka u crnogorsku luku Bar.

Prema podacima portala, na brodu se nalazi osam kontejnera eksploziva RDX Hexogen te, navodno, još 60 kontejnera TNT eksploziva. Aktivisti navode kako se dio tereta trebao iskrcati u Baru, a dio u slovenačkom Kopru. Iz Amnestyja navode da je nejasno kako bi potom teret bio prebačen u Izrael.

Stav u Crnoj Gori

U utorak su crnogorski mediji objavili kako je povučena dozvola za pristanak teretnjaka u luku Bar te kako se vjeruje da će nastaviti put ka susjednoj Hrvatskoj.

Danas je direktor Pomorske administracije Slovenije Jadran Klinec, koji je u kontaktu s upravom broda, tamošnjoj novinskoj agenciji STA potvrdio da MV Katrin treba pristati u Bar te zatim u Kopar. Iz administracije navode kako bi se teret potom trebao prebaciti u Poljsku, Češku i Slovačku, piše STA.

Klinec je potvrdio i namjeru vlasnika broda da promijeni zastavu pod kojom plovi te da još nije izvršena tranzicija iz portugalskog u registar druge države.

- Tek nakon što se zamijeni zastava pod kojom plovi, brod će krenuti za luku Bar - dodao je.

Agencija STA navodi kako se njegove riječi ne podudaraju s natpisima crnogorskih medija koji navode kako vlasti neće dozvoliti pristanak broda u Baru i da je plan da MV Katrin pristane u hrvatskoj luci Ploče.

Prema javno dostupnim podacima, brod MV Katrin se trenutno nalazi u međunarodnim vodama južnog Jadrana, nedaleko od hrvatskog ostrva Lastovo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 18:41