/ - Европска унија (илустрација)
04/10/2021 u 20:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Чланице ЕУ договориле текст декларациjе пред самит на Брду код Крања: Потврдиће приврженост процесу проширења

ЕУ jе представила економско-инвестициони план за регион вриjедан 30 милиjарди еура, од чега су девет милиjарди бесповратна средства, а остатак ће бити обезбиjеђен кроз инвестииjе преко новог гарантног механзма за Западни Балкан” пише у тексту декларације

Земље чланице Европске униjе постигле су договор о тексту декларациjе коjом потврђуjу приврженост процесу проширења на Западни Балкан и уjедно наглашаваjу важност капацитета ЕУ да интегрише нове чланове, потврђено jе РТС-у у дипломатским изворима у Бриселу.

Декларациjа коjу би званично требало да усвоjе лидери ЕУ и Западног Балкана на самиту на Брду код Крања 6. октобра jе плод компромиса између земаља чланица коjе су тражиле jасниjу подршку приjему Западног Балкана у ЕУ и оних коjе су инициjално одбиjале да се у тексту уопште помиње риjеч проширење, преноси РТС.

– ЕУ потвђуjе посвећеност процесу проширења, на основу вjеродостоjних реформи, испуњавања стриктних и фер услова, и по принципу сопствених заслуга – стоjи у тексту у коjем се наглашава и да ЕУ мора да “задржи и настави сопствени развоj, укључуjући и капацитет да интегрише нове чланове”.

Више земаља чланица, укључуjући Италиjу, Њемачку, Аустриjу, Белгиjу, Балтичке земље и Вишеградску групу захтиjевало jе амбициозниjу подршку приjему Западног Балкана, од уобичаjене формулациjе о “европскоj перспективи”, а у неким предлозима помињан jе и рок за приjем региона до 2030 године.

С друге стране, скептичне зеље, међу коjима Данска, Холандиjа и Француска, ставиле су до знања да ће подршку проширењу прихватити jедино ако се она повеже са строгом политиком условљавања, испуњавањем реформи, уз нагласак да jе спремност ЕУ да интегрише нове чланове битан фактор у процесу, сазнаjе РТС у дипломатским изворима у Бриселу.

У тексту декларациjе ЕУ од партнера на Западном Балкану очекуjе да се држе принципа и вриjедности ЕУ, што укључуjе и “примат демократиjе, темељних права и владавине закона” и наглашава да су “снажно цивилно друштво и независни плуралистички медиjи кључни за сваки демократски систем”.

ЕУ представила економско-инвестициони план вриjедан 30 милиjарди еура

Иако jе текст декларациjе договорен, лидери ЕУ би могли поново да отворе дебату о њеном садржаjу током дводневног самита, на коjем ће првог дана на радноj вечери учествовати само лидери ЕУ, да би им се сjутрадан придружили и лидери Западног Балкана.

Дипломатски извори у Бриселу наводе да ће већи дио самита бити посевећен “врло конкретним остварењима важним за живот људи” у региону.

– ЕУ jе представила економско-инвестициони план за регион вриjедан 30 милиjарди еура, од чега су девет милиjарди бесповратна средства, а остатак ће бити обезбиjеђен кроз инвестииjе преко новог гарантног механзма за Западни Балкан – стоjи у тексту декларације у коjи jе увид имао РТС.

Поред економиjе и инфраструктуре, нагласак самита биће и на циљевима као што jе подизање стопе вакцинациjе на Западном Балкану до нивоа ЕУ приjе краjа 2021. године и мапа пута за укидање роминга између ЕУ и земаља региона.

Самит ЕУ – Западни Балкан ће, као и претходни слични самити у Софиjи и Загребу, бити одржан у статусно неутралном формату, због чињенице да пет земаља чланица не признаjе незвисност Косова, потврђено jе у Бриселу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 19:24