/ foto youtube
07/11/2023 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Priština kupuje vrijeme u nadi da će Beograd popustiti pod pritiskom Zapada

Ističe i da je kredibilitet Međunarodne zajednice ravan nuli i da svi znaju da Srbija neće ići dalje, dok se ne ispuni ono što je potpisano Briselskim sporazumom

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Ivica Dačić istakao je da Priština kupuje sebi vrijeme oko formiranja Zajednice srpskih opština, u nadi da će Srbija popustiti pod pritiskom određenih zapadnih zemalja i odreći se Kosova, prenosi Blic.

Dačić je naveo da će Srbija nastaviti sa organizovanom akcijom otpriznavanja Kosova. Kako ističe, zemlje koje su povukle priznanje shvatile su da se i njima može desiti slična situacija.

Dodao je i da je osnovni element politike Kosova da ne poštuje nikakve dogovore i da im je jedini cilj da Srbija prizna njihovu nezavisnost.

- Mi smo sigurni da Priština laže i da nema namjeru da formira ZSO, da samo sebi kupuje vrijeme. Oni hoće da svi Srbi tamo uzmu lične karte i pasoše, kako bi na njima pisalo Republika Kosovo. Jer kad neko nešto nema, želi to što više da istakne- kaže Dačić.

Dodaje i da se Priština nada da će Srbija popustiti pod pritiscima, što se, prema njegovim riječima, neće dogoditi.

- Kupuju vrijeme da ne sprovode ono što su potpisali, nadajući se da je situacija takva kakva jeste i da ona ide njima u prilog i da će Srbija kad-tad morati da prizna Kosovo. Vjerovatno ih u tome podstiču i neke druge države, koje govore da će oni da pritisnu Srbiju, da Srbija neće moći doći u Evropsku uniju ukoliko ne uradi nešto na nekom defakto priznanju, kako oni to sad vole da kažu, mada taj termin ne stoji nigdje, ni u jednom međunarodnom dokumentu, pa ni u dokumentima Evropske unije. Pet zemalja, članica Evropske unije, ne priznaju Kosovo. I oni se nadaju da će Srbija ipak odustati od svoje politike to su prazna očekivanja- navodi Dačić.

Ističe i da je kredibilitet Međunarodne zajednice ravan nuli i da svi znaju da Srbija neće ići dalje, dok se ne ispuni ono što je potpisano Briselskim sporazumom.

Priština ne želi deeskalaciju sukoba, navodi Dačić, i ističe da je teško govoriti o bojkotovanju ili nebojkotovanju popisa Srba na Kosovu, budući da se svaki ishod može negativno predstaviti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:02