Priština / - Dan
13/07/2023 u 18:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dan državnosti Crne Gore obilježen u Prištini

Čobaj je ocijenio da su odnosi između Crne Gore i Kosova dobri, podsjetivši da su diplomatski odnosi uspostavljeni prije 13 godina, a da je Ambasada Crne Gore na Kosovu počela sa radom prije deset godina

Ambasada Crne Gore na Kosovu  obilježava u Prištini Dan državnosti 13. jul. 

- Crna Gora je 1878. godine zaokružila prvu fazu građenja državnosti, a 1941. godine pokrenuta je druga faza, tako što su napušteni tradicionalni okviri vjerskih i naiconalnih podjela. Crna Gora je ustanovljena kao građanska država, što je kasnije potvrđeno i na referendumu (2006), a zatim i Ustavom 2007. godine – istakao je otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Prištini Bernard Čobaj u izjavi za RTK.

On je u izjavi za redakciju na crnogorskom jeziku ove televizije podsjetio i na to da je Trinaestojulski ustanak 1941. bio prvi te vrste u porobljenoj Evropi, da ima svoju simboliku i da je u temelju multietničke i multikulturalne Crne Gore.

U tom duhu, sinoć je na proslavi obilježavanja Dana državnosti Crne Gore u Prištini i priređen program Veče multikulturalnosti Crne Gore sa željom da tu svoju vrijednost podijeli sa drugima.

Čobaj je ocijenio da su odnosi između Crne Gore i Kosova dobri, podsjetivši da su diplomatski odnosi uspostavljeni prije 13 godina, a da je Ambasada Crne Gore na Kosovu počela sa radom prije deset godina.

- Realizovane su međusobne posjete najviših zvaničnika, česti su sastanci na ministarskom i na nivou opština, postoji saradnja na polju kulture i umjetnosti, što je dokaz da želimo da imamo dobre i tješnje odnose sa Kosovom - istakao je Čobaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 12:33