Ilustracija / Shutterstock
24/04/2024 u 08:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji

U Sjevernoj Makedonije danas se održava prvi krug predsjedničkih izbora na kojima se za mjesto šefa države bori sedam kandidata.

Glasa se na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština Sjeverne Makedonije, glasanje je počelo u 7.00 i trajaće neprekidno do 19 časova, a pravo glasa ima 1.814.317 birača.

Najveće šanse da prođu u drugi krug daju se dosadašnjem predsjedniku Sjeverne Mekedonije Stevi Pendarovskom, kojeg podržava koalicija "Za evropsku budućnost" vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Gordani Siljanovskoj Davkovoj, kandidatkinji koalicije makedonske opozicione konzervativne partije VMRO DPMNE - "Tvoja Makedonija".

Na ovogodišnjim izborima za mjesto predsjednika Sjeverne Makedonije takmiče se i dvojica etničkih Albanca - kandidat koalicije "Evropski front" najveće albanske partije DUI, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari kao kandidat koalicije albanske opozicije "Vredi", koju podržava partija "Samoopredeljenje" kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Još tri kandidata će pokušati da osvoje predsjedničku funkciju. Gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider male partije "Grom" Stevčo Jakimovski, univerzitetska profesorka Biljana Vankovska, podržana od male parlementarne partije "Ljevica" i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, kandidat novoformirane partije "Znam – Za našu Makedoniju".

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji u srijedu, građani biraju između sedam kandidata

Vlada Sjeverne Makedonije je srijedu 24. april, i srijedu 8. maj, proglasila neradnim danima za sve građane, kako bi mogil da glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Za predsjedničke izbore u Sjevernoj Makedoniji koristi se dvokružni sistem po kome kandidat može da pobijedi i u prvom krugu ukoliko osvoji više od 50 odsto glasova.

U evenutualnom drugom krugu predsjedničkih izbora izlaznost mora biti najmanje 40 odsto, od ukupnog broja od 1,8 miliona registrovanih birača, da bi rezultat bio važeći.

Prema Državnoj izbornoj komisiji (DIK), za predsjedničke izbore upisano je 1.814.317 birača, a za parlamentarne ukupno 1.815.350 birača.

Državna izborna komisija (DIK) je do juče izdala akreditacije za 915 makedonskih i 628 stranih posmatrača, kao i 38 stranih novinara.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je 21. marta posmatračku misiju u Sjevernoj Makedoniji, koju čini glavni tim od 12 međunarodnih eksperata, 20 dugoročnih posmatrača i 300 kratkoročnih posmatrača.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:51