Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti / - Foto kolaž/Arhiva
02/11/2023 u 10:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Detalji sa sastanka u Briselu: Kurti prihvatio ZSO, Vučić pristao na sporazum, ali traži da potpiše poslije izbora

Dogovor između dvije strane na pomolu

Tokom odvojenih sastanaka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu sa predstavnicima Evropske unije, napravljeni su značajni koraci ka formiranju Zajednice srpskih opština.

Predlog Statuta ove zajednice prihvatile su obje strane, ali se trenutno traži odgovarajuća forma kojom će Beograd i Priština biti zadovoljni, prenosi portal Nova.rs.

Izvori Nove ističu da, pored toga što je Aljbin Kurti prihvatio osnivanje ZSO, i Vučić prihvatio nacrt i dinamiku primjene sporazuma iz Ohrida, ali je zahtijevao da ne bude potpisa prije 17. decembra kad se održavaju izbori u Srbiji.

Nakon odvojenih sastanka u sjedištu Evropske unije djelovalo je da su dvije strane daleko od bilo kakvog dogovora. Dok je predsjednik Srbije tvrdio da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, iz Prištine su stizale poruke da je upravo Vučić odbio da potpiše sporazum koji predlaže Brisel.

Da je ipak napravljen pomak i da EU očekuje konkretne poteze čulo se pet dana kasnije kad je u prijestonicu Srbije doputovala predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je na konferenciji za novinare objasnila da se od Beograda traži da prihvati sporazum koji je ponudila EU, dok je Priština u obavezi da ga sprovede i osnuje ZSO.

„O čemu se radi? Radi se o sprovođenju sporazuma iz Ohrida. On predviđa određene korake, kao što su priznanje dokumenata, institucija, a s druge strane to ide uz osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, što treba da realizuje Kosovo. To će utrti put normalizaciji odnosa“, naglasila je gošća iz Brisela, a zatim dodala da je važno da Srbija podrži Statut ZSO.

“To je krucijalno i za jednu i za drugu stranu. Zato je važno da Srbija podrži Statut ZSO, a Kosovo mora da sprovede taj Statut. Pored toga, Srbija mora da počne s implementacijom postojećih sporazuma i da ne gubi vrijeme na to, rekla je ona.

Odakle ovakvi zahtjevi i očekivanja u trenucima kad je djelovalo da su pregovori u ćorsokaku?

Prema riječima izvora Nove, ovakav zahtjev šefica Evropske komisije je iznijela vodeći se epilogom (odvojenih) sastanaka koje su Vučić i Kurti imali sa predstavnicima EU.

„Kurti je prihvatio osnivanje ZSO i Statut koji je napravljen. Ovaj predlog Statuta je prihvaćen od obje strane i sad se samo traži forma koja će ‘blindirati’ dogovor. Statut pruža potpuni kosovski okvir, tako da ZSO neće imati nikakve izvršne funkcije i sigurnost, izuzev u oblastima obrazovanja, zdravstva i djelu koji se tiče transparentnosti u budžetskom finansiranju iz Srbije“, objašnjava sagovornik Nove iz diplomatskih krugova.

Kako ističe, očekuje se da će doći i do mijenjanja naziva.

„Vrlo vjerovatno se to neće zvati Zajednica srpskih opština, a postoji mogućnost da su okviru te ‘asocijacije’ dodaju i neke druge opštine sa albanskom većinom. Priča o izvršnim funkcijama tog tijela, nalik onome što Republika Srpska ima u BiH jednostavno ne stoje i to se definitivno neće dogoditi“, poručuje sagovornik Nove.

Kurti ponovo sa nerealnim zahtjevima, Vučić zbog izbora odlaže potpis posle 17. decembra

Da uprkos pomacima i dalje postoje problemi u pregovorima pokazuje, prema riječima izvora Nove, i to što je premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa Vučićem i predstavnicima EU tražio formalno, odnosno ceremonijalno potpisivanje sporazuma.

S druge strane, predsjednik Srbije naglasio je da eventualni potpis može da uslijedi tek po okonačnju izbora u Srbiji koji su planirani za 17. decembar.

„Tu se pojavio Kurtijev zahtjev o ulasku u EU i NATO, a tražio je i da pet članica koje nisu priznale Kosovo to učine. Vučić je prihvatio nacrt i dinamiku primjene sporazuma iz Ohrida, ali bez potpisa, ali to ne znači da potpisa neće biti. Na tok pregovora značajno je uticalo to što su predložena dva modela dogovora: Jedan koji bi podrazumijevao detaljnu izjavu obje strane i koja bi imala jednaku težinu kao i potpisi i drugi koji bi uključivao speratne sporazume dvije stranae sa Evropskom unijom. Vučić je prihvatio sve, uključujući i potpisivanje sporazuma, ali ne sa Kurtijem na istom dokumentu. Takođe, naglasio je da eventualni potpis može da uslijedi tek po okonačnju izbora u Srbiji i predložio je, između ostalog, da predsjednik Francuske dođe u posjetu u Beograd u narednih mesec i po dana što se poklapa sa periodom predizborne kampanje“, objašnjava sagovornik Nove.

Šta smo čuli od zvaničnika nakon sastanka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanaka u Briselu, da je Beograd potpuno spreman za formiranje ZSO u skladu sa predlozima koji su dati.

„Nije pitanje bilo kakvih potpisa, već je pitanje sprovođenje onoga što je nekada potpisano ili onoga što je u međuvremenu dogovoreno“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara šta je sadržaj dokumenta koji je velika petroka ranije donijela u Beograd, Vučić je rekao:

„Taj papir se isključivo odnosi na ZSO. Ja ne mogu da govorim o detaljima, jer nije dogovoreno da se govori o detaljima, kao što vidite, veoma smo se konkretno držali i nigde nije procurio nijedan detalj“.

S druge strane, iz Prištine je saopšteno da je Kurti bio spreman da potpiše Osnovni sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da druga strana nije željela da stavi potpis.

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je po završetku Samita Evropske unije (EU) da je njegov utisak da pregovori sa Kosovom i Srbijom u Briselu nisu propali, jer su obje strane iskazale spremnost za sprovođenje dogovora.

„Sada imamo izjavu Kurtija i Vučića da će sprovesti mjere iz dokumenata koje smo izradili – Osnovni sporazum, Ohridski sporazum i sada i koncept konkretnog nacrta za uspostavljanja ZSO. To je jasno rečeno i to je ispravan korak“, rekao je Šolc.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:26