Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија / - Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија
23/01/2022 u 14:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: БиХ је пропали пројекат, најбоље рјешење да се раздвојимо на цивилизован начин

- Прво што предлажем јесте да странци престану да управљају овом земљом, јер је она једина колонија која тренутно постоји у Европи. Нека нас пусте да пронађемо консензус, ако је могуће - изјавио је

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, изјавио је у интервјуу за шпански Ел Мундо да је „БиХ пропали пројекат“ и да је најбоље рјешење за ту државу да се Бошњаци, Срби и Хрвати „раздвоје на цивилизован начин“.

 - БиХ неће моћи да опстане због истог разлога због којег није опстала Југославија. У БиХ постоје три народа. Два од њих, Хрвати и Срби, јако су незадовољни. Муслимани желе да створе унитарну државу у којој би они били доминантан народ - изјавио је Додик.

Нагласио је да њихова политика није усмјерена на сецесију.

 - Говоримо о другачијој могућности, заснованој на процјени да БиХ неће бити успјешна као држава. Буде ли тако, најбоље је раздвојити се на цивилизован начин“, додао је.

Нагласио је да Срби неће „почети рат како би се отцијепили“, али је поновио је да је најбоље раздвојити се „ако се не може живјети заједно“, преноси Хина.

Истакао је да Срби „бране политички процес“ према постизању тог циља и да су приче о могућем рату „бесмислене“.

Рекао је и да БиХ постоји као држава једино због притиска међународне заједнице.

 - Прво што предлажем јесте да странци престану да управљају овом земљом, јер је она једина колонија која тренутно постоји у Европи. Нека нас пусте да пронађемо консензус, ако је могуће -  изјавио је.

Додик сматра да европски високи представник Кристијан Шмит нема право да уводи закон у БиХ.

 - На изборима прије три године сам освојио највише гласова, пуно више него двојица мојих колега из Предсједништва заједно. И сада дође тај Њемац и каже да се будућност БиХ неће конституисати с Додиком. Шта он мисли, ко је он?, рекао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:02