Milorad Dodik / - INSTAGRAM.COM/MDODIK.OFFICIAL)
01/04/2024 u 16:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Niko u Srpskoj neće dozvoliti kolonijalnu perspektivu BiH

Situacija u BiH je stabilna i bezbjednosna situacija nije ugrožena, što je potvrdio i general-major Eufora, poručio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istakao je da je, ipak, američko nametanje rešenja u vidu poslednjeg nelegalnog intervenisanja Kristijana Šmita poremetilo odnose u BiH i dovelo do zastoja u funkcionisanju države, jer, kako ukazuje, bošnjački faktor ne pokazuje spremnost da se odrekne udovoljavanja strancima.

- Amerika, Britanija i Nemačka imaju svoje viđenje BiH, koje je antidejtonsko i antiustavno, i niko u Srpskoj neće dozvoliti da jedna takva kolonijalna perspektiva BiH postane realnost, prenosi B92.

- Nakon svake intervencije možemo čuti šampione ‘trojke‘ kako to podržavaju ili neuravnoteženog (ministar odbrane u SM BiH) Zukan) Heleza kako pravi dronove o kojima niko u BiH ništa ne zna. Možda pravi igračke i zamajava kompletnu javnost, ali činjenica je da njegove prijetnje i blebetanja nisu bezopasni jer podižu tenzije i stvaraju strah kod lokalnog stanovništva - naveo je Dodik.

Poručio je da će se Srpska uvek zalagala za mir i stabilnost, kao i za mirna rešenja i to je, kako navodi, naše trajno opredeljenje.

- Svaka prijetnja i zveckanje oružjem dolaze iz Federacije i to smo toliko puta čuli od svih njihovih predstavnika, pa čak i onih verskih. Ono što nismo čuli su reakcije stranaca na njihovo ponašanje. To nas ne iznenađuje jer je jednostran pristup njihov način djelovanja - naveo je Dodik.

Ukazao je da se Evropa i  svijet danas suočavaju s ozbiljnim prijetnjama.

- Terorizam je nešto o čemu se više ne može ćutati i zabrinjavajuća je tišina stranih zvaničnika na izjave Bošnjaka koji su u ratnim godinama bili povezani s radikalnim islamistima, a za neke ne možemo reći da to nije slučaj i danas. Njihovo nereagovanje ima za cilj da zapali Balkan. Mada, ne možemo biti sigurni da oni ne žele upravo to, jer tako se i njihovo prisustvo zadržava u BiH te se preko naših leđa nastavljaju ratovi s Rusijom - naveo je predsjednik Republike Srpske.

Poručio je i da niko neće ukidati Srpsku, niti će tako nešto proći.

 Srpska će dati odgovore na sve napade i prijetnje, ali i pokazati odlučnost da se odupre svemu što je pred nama. Zajedno sa Srbijom, naći ćemo način da se zaštiti srpski narod - poručio je Dodik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:39