Dodik najavio da će se žaliti Putinu / - Фото: Архива
23/08/2022 u 23:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Reći ću Putinu da su se zapadnjaci raspojasali i misle da je BiH njihova kuća

Bošnjaci pokušavaju da iskoriste priču o Ukrajini da ukinu entitete u BiH, rekao je Dodik i podsjetio da si i Rusija i Kina garanti Dejtonskog sporazuma, ali ih Bošnjaci ne pozivaju

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine(BiH) Milorad Dodik najavio je da će tokom posjete Moskvi u septembru prenijeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su se "zapadnjaci raspojasali u Bosni i Hercegovini" i da misle da je to njihova kuća. 

Dodik je, komentirajući dokument SDA u kojem pozivaju SAD, Veliku Britaniju i Evropsku uniju(EU) da interveniše u BiH, istakao da Bošnjaci pokušavaju da iskoriste priču o Ukrajini da bi realizovali svoje ciljeve - ukidanje entiteta u BiH.

"Njihovi saveznici cijelo ovo vrijeme su bili upravo oni koje pozivaju. Međutim, formalno-pravno, garant Dejtonskog sporazuma je i Rusija. Nju ne pozivaju. Nema tu ni Kine koja je članica Savjeta bezbijednosti. Svoj napad su usmjerili isključivo na Srbiju i Hrvatsku", izjavio je Dodik poručivši da Srbi iz BiH računaju na Rusiju.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci žele BiH za sebe.

"Na sceni je izraziti muslimanski nacionalizam koji ide za tim da BiH prekrajaju na svoj način. Za to su im logistika bili Amerikanci, a najviše Britanci dok je EU bila izvršilacradova", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je na dnevnom redu njegove posjete Rusiji puno pitanja o kojima je s Putinom razgovarao i na zadnjem sastanku.

"Sad želimo sagledati kontekst naših odnosa. Računamo na saradnju i podršku same Rusije. Jednako smo spremni da, koliko nam naš kapacitet dopušta, podržimo sva ruska nastojanja da se osigura stabilno i sigurno i smatramo da je to potpuno legitimno. U tom kontekstu razgovarat ćemo i o ekonomskoj suradnji", naveo je Dodik.

Kaže da su u BiH događaju opstrukcije određenih razvojnih projekata, a da u tome Bošnjacima pomažu stranci i visoki predstavnik.

"U tom pogledu želim da upoznam svakog svog sugovornika pa ću s tim upoznati naravno i predsjednika Putina. U okolnostima u kojima se događa problem s Ukrajinom zapadnjaci su se ovdje do te mjere raspojasali da više ne drže ni do međunarodnog prava, ni do bilo čega drugog. Isključili su Rusiju i Kinu iz bilo kakvih procesa, misle da je ovo njihova kuća i da ovdje mogu čeprkati i raditi što žele", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da Republika Srpska stoji na principima srpske nacionalne i državne politike.

"I mi imamo pravo kao i svi narodi da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku obrane naših interesa. Zato sam zahvalan Vučiću što je onako eksplicitno rekao da se kolone neće dogoditi i da će to spriječiti", naveo je Dodik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 14:52