Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/03/2023 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Državljani BiH pokušali krijumčariti ljude

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je riječ o vozačima iz BiH koji su u svojim teretnim vozilima prevozili i prikrili više državljana Turske i Kine

Policija u Hrvatskoj spriječila je tri pokušaja krijumčarenja migranata na graničnim prelazima Svilaj i Slavonski Šamac sa BiH. Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je riječ o vozačima iz BiH koji su u svojim teretnim vozilima prevozili i prikrili više državljana Turske i Kine.

Policija je u četvrtak, 2. marta, uveče na graničnom prelazu Svilaj kontrolisala teretno vozilo i prikolicu registracija BiH, kojima je upravljao 33-godišnji državljanin BiH, a suvozač je bio 27-godišnji državljanin BiH, takođe vozač kamiona.

U saradnji sa carinicima policajci su pregledali prikolicu i između postavljenog tereta uočili 10 osoba - tri žene i sedam muškaraca.

Utvrđeno je da je riječ o državljanima Kine dobi od 22 do 55 godina, kod kojih su pronađene putne isprave.

Na osnovu Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku i vraćeni su u BiH, a dva muškarca od 39 i 35 godina zadržani su zbog daljeg kriminalističkog istraživanja, navela je policija.

Utvrđeno je da su vozači kamiona za nekoliko hiljada eura migrante trebali da prevezu u Italiju, pa je policija podnijela krivičnu prijavu za krivično djelo protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog prostora.

Vozačima je juče određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, te su predati u zatvor u Požegu.

Na graničnom prelazu Svilaj sinoć poslije 20 časova prekontrolisano je teretno vozilo 34-godišnjeg vozača iz BiH, a između postavljenog tereta uočeno je 15 državljana Turske kod kojih su pronađene putne isprave.

S obzirom na to da su zatečeni u pokušaju izbjegavanja granične kontrole, a ne ispunjavaju uslove ulaska, na osnovu Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku i izdata rješenja o odbijanju ulaska, istakli su iz policije.

Istragom je utvrđeno da ih je vozač za ranije dogovoreni novčani iznos trebao prevesti do Hrvatske.

Na graničnom prelazu Slavonski Šamac juče oko 2 časa hrvatska policija je pregledom prikolice teretnog vozila kojim je upravljao 32-godišnji državljanin BiH uočila 12 osoba - tri žene i devet muškaraca, državljane Turske, kod kojih su pronađene putne isprave.

I njima je odbijen ulazak u Hrvatsku, a za jednog 48-godišnjaka je utvrđeno i da ima zabranu ulaska i boravka na šengenskom prostoru.

Nad vozačem slijedi kriminalističko istraživanje, naveli su iz policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 23:54