Edi Rama brani OVK / - NET
21/07/2022 u 23:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Edi Rama osporava izvještaj Dika Martija o trgovini organima

Prema tom izvještaju, mreža koju su predvodili Hašim Tači i lideri terorističke OVK umiješana je u trgovinu heroinom, oružjem i ljudskim organima nakon završetka sukoba 1998-1999. Izvjestilac PS SE u izveštaju naveo da su Srbi kidnapovani i ubijani da bi im se vadili organi

Šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PS SE) Ivica Dačić odbacio je mogućnost da PS SE revidira usvojenu rezoluciju o trgovini organima usvojenu 2011. godine na osnovu izvještaja Dika Martija.

Taj izvještaj potvrđuje da su albanski ekstremisti trgovali ljudskim organima vađenim u primitivnoj bolnici u jednoj kući na teritoriji Albanije iz tijela otetih ili ranjenih ljudi na Kosovu i Metohiji.

Čuveni slučaj "Žuta kuća" pokazao je svijetu monstruozan odnos albanskih ekstremista prema nealbanskom stanovništvu otetih na Kosovu.

Dačić je izjavio je da se nikada nije desilo da PS SE revidira rezolucije koje su ranije donete, pa neće ni sada.

To je rekao povodom inicijative partije Edija Rame pokrenute u parlamentu Albanije za osporavanje izveštaja Dika Martija i najavu da će se od PS SE tražiti da revidira rezoluciju o trgovini organima na Kosovu i Metohiji usvojenu 2011. godine.

"To su to bezuspješni pokušaji da se ospore teške optužbe za trgovinu organima, zbog čega je formiran i Specijalizovani sud u Hagu", rekao je Dačić.

Inicijativu je pokrenula Socijalistička partija albanskog premijera Edija Rame, sa ciljem da se zatraži poništenje optužnica Specijalnog suda protiv bivših čelnika OVK, među kojima je i Hašim Tači.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu 2011. godine, kojom se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi.

Za rezoluciju je glasalo 169 poslanika, osam je bilo protiv, a 14 uzdržanih.

Po usvajanju rezolucije, izvestilac Marti je rekao da se "završava jedna etapa u ovom poslu" i da bi međunarodna zajednica "trebalo da izvuče pouku" iz podrške koju je rezolucija dobila tokom glasanja.

ALBANSMKI premijer Edi Rama rekao je, nakon što su zvanično otvoreni pregovori za članstvo Albanije u EU, da je Haški sud nastao na osnovu izveštaja "punog rupa" uz tvrdnju da su na osnovu njega "nepravedno zatvorene" bivše vođe OVK pod optužbom za ratne zločine i trgovinu ljudskim organima.

Zbog te "stranice srama" u svojoj istoriji Savet Evrope bi trebalo da se izvini, rekao je Rama.

"Ne iznosim optužbe bez činjenica. Zato nikada nisam rekao da je tim sistemom manipulisala Rusija. Ne bih rekao, jer danas ne znam da li je Rusija bila dio ove igre ili ne. Ali to je priča o trgovini organima koju je pokrenula Rusija, a ne bilo ko drugi. I od ruske portparolke, dakle, ono što sam rekao i što mogu ponovo da kažem je da gledajući ove navode nema činjenica ili čak sumnji o trgovini organima", rekao je Rama, ali nije iznio dokaze za svoje tvrdnje.

On smatra da je Haški sud nastao samo na osnovu "izvještaja koji je pun nedostataka", ističući da su i "istrage rađene na Kosovu (i Metohiji) i u Albaniji nezavisne od bilo kakvog uticaja".

Specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti sačinio je izveštaj o zločinima bivših lidera OVK. Prema ovom izvještaju, mreža koju su predvodili Hašim Tači i drugi lideri terorističke OVK bila je umiješana u trgovinu heroinom, oružjem i ljudskim organima nakon završetka sukoba 1998-1999. Marti je u izveštaju naveo i da su Srbi kidnapovani i ubijani da bi im se vadili organi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 11:07