Evropska komisija / - SHUTTERSTOCK
15/11/2022 u 15:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EU spremna da ugosti Vučića i Kurtija, očekuje pomak u dijalogu

Stano je takođe ponovio riječi visokog predstavnika Borelja da se radi o najozbiljnijoj krizi po pitanju KiM od 2013 godine, a da EU hoće da pomogne da se nadje evropsko rješenje za sadašnju situaciju

EU očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine, deeskalaciju i konstruktivnu spremnost da se ide naprijed.

Evropska unija je spremna je da dočeka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija čim to bude moguće, ponovio je danas poruku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja njegov portparol Peter Stano.

Na pitanje novinara na redovnom brifingu za više detalja o pripremi eventualnog sastanka u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, Stano je rekao da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak danas u Briselu razgovara s glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Riječ je o radnom sastanku na kojem se traže rešenja i prave pripreme da bi lideri mogli da se sretnu i razgovaraju na najvišem nivou, rekao je Stano. A na pitanje da li se zna da li i kada u Brisel dolazi glavni pregovarač Beograda, Stano je odgovorio da on ne može da govori u ime srpske strane.

Stano je takođe ponovio riječi visokog predstavnika Borelja da se radi o najozbiljnijoj krizi po pitanju KiM od 2013 godine, a da EU hoće da pomogne da se nadje evropsko rješenje za sadašnju situaciju.

- Mi smo spremni da dočekamo i premijera Kurtija i predsjednika Vučića u Briselu na sastanak na najvišem nivou. Kako je juče naglasio visoki predstavnik, čim to bude moguće i čim oni budu spremni da pokažu evropsko ponašanje tako što će da nađu evropsko rješenje za međusobne probleme, izjavio je Stano.

On dodaje da vjeruje da "EU nije ona koja je najviše zainteresovana da nađe rješenje" i da "to moraju da budu obje strane, zato što one imaju odgovornost da nađu put za izlaz iz ove situacije”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:09