/ - SKRINšOT YOUTUBE
28/10/2023 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Haradinaj: Kurti bi odlaganjem ZSO mogao Kosovo da vrati u status kvo

Haradinaj je dodaao da je saglasnost premijera Aljbina Kurtija o nacrtu statuta veliko dostignuće za Kosovo i zatražio da kosovske institucije što prije primene sporazum

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je Kosovo godine na pitanje formiranja ZSO i dodao da Kosovo ne bi trebalo da čeka na poteze koje će povući Srbija već da ispunjava svoje dogovorene obaveze sa Amerikom i EU, prenosi Ekonomija onlajn.

Haradinaj je dodaao da je saglasnost premijera Aljbina Kurtija o nacrtu statuta veliko dostignuće za Kosovo i zatražio da kosovske institucije što prije primene sporazum.

On je ocijenio da bi  Kurti mogao da odloži njegovu primjenu, vraćajući Kosovo u status kvo. 

- Ono što se desilo u četvrtak je da su Kurti i Kosovo sa Amerikom i Evropljanima sproveli ono što je Kosovo dogovorilo, ne čekajte Srbiju, nemojte se baviti Srbijom, samo se bavite Amerikancima. Treba da pokažemo da nas interesuje ovaj ugovor za NATO. Postoji druga opcija koja je za nas izuzetno opasna, da je Kurti, kada se vrati ovdje, pao pod pritisak svojih kolega i da ne nastavi sa realizacijom. Uz izgovor da on (Vučići) to nije potpisao, držao nas je u status kvo. Ako se vratimo na status kvo, naravno da opet može doći do napada i sigurno ćemo imati nove rizike. Zato je veoma važno da me ne okrenete nazad, već da imate hrabrost da idete naprijed- rekao je Haradinaj. 

Iako kaže da  nacrt na koji je Kurti pristao nije video, Haradinaj je uvjeren da je u skladu sa odlukom  Ustavnog suda. Što se odlaganja tiče, Haradinaj je to kritikovao, rekavši da u roku od dvije godine Kosovo vidi kao članicu NATO-a.

- Zaista je izgubljeno mnogo vremena. Da smo ovaj pristup koristili u početku sa Amerikancima i u situaciji sa događajima na sjeveru i svim pitanjima dijaloga, danas bismo sigurno mogli da budemo članica NATO. To bi bilo veliko dostignuće- rekao je Haradinaj.

Smatra da je pitanje bezbednosti od suštinskog značaja u vremenima nemira.

"Sa vladom Kurti-Osmani i Konjufce izgubili smo kontinuitet, a to što smo dobili kao francusko-nemački plan, koji podržavaju Amerikanci, zaista je delo svih nas. Kao što sam radio za vojsku Kosova, radio sam intenzivno da i posle prihvatanja ovog francusko-nemačkog plan, dobijemo pravo na ulazak u NATO. E sad, nije da gubimo, već bi bilo bolje da smo dobili ono što smo mogli da dobijemo u prošlosti što bi bilo priznanje. Međutim, mi imamo pravo na ugovorne odnose sa NATO-om i to je glavno, pitanje bezbjednosti je na prvom mjestu, posebno za nas koji živimo u ovom nesigurnom regionu. Ne gubimo, ali nažalost ne dobijamo ono što smo imali, mogli smo da pobjedimo da smo reagovali u pravo vrijeme- kaže. 

Haradinaj smatra da se članstvo Kosova u NATO može dogoditi veoma brzo, kao što se desilo sa Finskom i Švedskom. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:53