Haradinaj  / -FOTO: FEJSBUK
23/12/2022 u 13:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Haradinaj zove Srbe da uklone barikade: Moramo imati intezivnije dijaloge

Vlada u Prištini treba pažljivo da rešava situaciju na sjeveru Kosova i Metohije, kazao je on

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova i Metohije Ramuš Haradinaj rekao je da bi Zajednica srpskih opština (ZSO) trebalo da bude dio konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

Haradinaj je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku ocijenio da vlada u Prištini treba pažljivo da rešava situaciju na severu pokrajine i da je neophodan „intenzivniji dijalog sa lokalnim Srbima”, prenosi Tanjug.

On je pozvao Srbe da uklone barikade i izrazio uverenje da će i Priština i međunarodni faktori „sve njihove brige tretirati sa poštovanjem i pažnjom”.

Kaže da, iako su uklanjanje barikada i povratak Srba u institucije uslovljeni formiranjem ZSO, to nisu pitanja koja mogu biti rešena u jednom danu.

Na pitanje o zahtjevu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da razgovori o osnivanju počnu odmah, Haradinaj kaže da je ZSO sada dobila na težini.

- To je bila moja briga u prošlosti, takođe sam molio Aljbina Kurtija da bude oprezan sa ovim jednostranim akcijama, jer će onda biti zahteva da se to nazove jednostranim. Sada smo došli u situaciju da se već istražuje kazneni pristup prema vladi i premijeru zbog njegovih jednostranih ili iznenađujućih postupaka na terenu. Ovo je novi zahtjev koji proizilazi iz situacije na terenu i jednostranog djelovanja Kurtija - zaključio je Haradinaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:51