/ - SCREENSHOT
23/08/2023 u 11:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hil: Izjava Vučevića nije prijetnja regionu

Dodao je i da Amerika priznaje Kosovo i voljela bi da se pridruži međunarodnim organizacijama, jer je to najbolje za Prištinu, ali i za stabilnost regiona

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je u intervjuu Glasu Amerike da bi SAD voljele da se Briselski dijalog odvija mnogo brže i da vide dogovor zasnovan na formiranju Zajednice srpskih opština. Govorio je i o sanakcijama Aleksandru Vulinu, prokomentarisao je i nedavnu izjavu ministra Miloša Vučevića upućenu Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji i odgovorio na zahtjev parlamentaraca iz SAD i evropskih zemalja da se promeni politika prema Srbiji.

Dodao je i da Amerika priznaje Kosovo i voljela bi da se pridruži međunarodnim organizacijama, jer je to najbolje za Prištinu, ali i za stabilnost regiona.

Hil je rekao i da izjavu ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića, da bi Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori moglo da se „obije o glavu“ priznanje Kosova, što su neki u Crnoj Gori protumačili kao prijetnju, ne vidi kao pokušaj destabilizacije regiona.

„Svakako ne mislim da je gospodin Vučević htio da ga tako razumiju. Svakako bih volio da vidim bolje odnose među balkanskim zemljama i mislim da je Otvoreni Balkan dobar korak u tom pravcu, kao i Berlinski proces…Volio bih da vidim više podrške od strane drugih zemalja u regionu, ali i od strane Zapada gdie svi razumiju da ove zemlje moraju da sarađuju i da će tako biti bolji partneri ili članovi EU“, izjavio je Hil.

Hil je za Glas Amerika prokomentarisao vijest koju je obajvio Sputnjik a prenijeli srpski mediji da je Vučić iz završne Deklaracije na sastanku u Atini izbacio sankcije Rusiji.

„Naša pozicija je veoma jasna: svi treba da se priključe sankcijama Rusiji, posebno zemlje koje teže da se pridruže EU“, rekao je Hil za Glas Amerike, a prenosi Danas.

Dodao je i da su mnoge male zemlje uvele sankcije iako im to nanosi štetu ali su to ipak uradile jer je to u višem interesu i u interesu veće grupe kakva je Evropska unija.

„Voljeli bismo da Srbija uradi isto i da to bude dio njenog puta ka evro-atlantskom sistemu“, nagalasio je Hil.

U nastavku razgovora za Glas Amerike Hil je rekao da SAD ima problem sa šefom BIA  Aleksandrom Vulinom i da je njihov stav da ga treba sankcionisati.

„I vidim da taj stav ne dijele vlasti u Srbiji, ali naš je stav veoma jasan…Razočaranje znači da nisu ispunjena vaša očekivanja. Ja bih rekao da sam realista i radim svoj posao, a moj posao je da promovišem bliske veze SAD i Srbije, kao i da dvije zemlje budu na istoj strani“, naglasio je Hil.

Upitan je i da prokomentariše pismo nekoliko desetina parlamentaraca iz SAD i evropskih zemalja u kom su apelovali na Zapad da promeni politiku prema Srbiji, tvrdeći da je aktuelna ne funkcioniše i da je zapadni pristup Vučiću „mek“ u kontekstu Kosova, kao i da li politiku SAD-a po pitanju odnosa Kosova i Srbije smatra uspješnom.

„Prvo, ne kreirate politiku zbog uspjeha, nego zato što je ispravna. Kada formulišemo politiku, vagamo naše interese i ideju da li je to prava stvar koju naša vlada može da uradi. Naravno da bismo voljeli da se Briselski dijalog odvija mnogo brže, podržavamo gospodina (Miroslava) Lajčaka jer mislimo da je to pravi pristup. I voljeli bismo da vidimo dogovor zasnovan na formiranju Zajednice srpskih opština, kako bi Srbi na sjeveru Kosova znali koja su pravila igre i kako će izgledati njihovi životi, to nam je veoma važno. Mi priznajemo Kosovo i voljeli bismo da se pridruži međunarodnim organizacijama jer mislimo da je to najbolje za Kosovo, ali i za stabilnost regiona. To je naša politika, i mislim da je ispravna bez obzira na to da li je uspješna ili ne. Igra nije završena“, rekao je Hil.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:58