/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
06/12/2021 u 14:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска потврдила прва два случаја омикрона

Доказали смо код два пацијента, имамо два случаја код којих је потврђен омикрон, изјавио је директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак на конференцији за новинаре

Хрватска је данас потврдила прве случајеве заразе омикрон варијантом корона вируса, јављају агенције преносе медији.

-Доказали смо код два пацијента, имамо два случаја код којих је потврђен омикрон- изјавио је директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак на конференцији за новинаре.

Микробиологиња Љиљана Жмак изјавила је да је у једном случају резултат показао да је особа сигурно заражена омикроном, док је у другом случају била премала количина вируса да би се са сигурношћу потврдио омикрон, али да секвенцирање показује да се ради о истој мутацији која је забиљежена у Боцвани.

Епидемилог Бернард Каић навео је да се не може са сигурношћу утврдити извор заразе, јер обољели нијесу били ван Хрватске, али су били на једном пословном скупу у Загребу на којем је било и странаца.

Он је објаснио да су сви учесници скупа и контакти обољелих у карантину, да се спроводи њихово тестирање, а постоји могућност да је неко од њих био извор.

Каић је рекао да су обје обољеле особе биле вакцинисане и да имају блаже симптоме болести.

Хрватски завод за јавно здравство у петак је примио узорке двоје обољелих код којих је ПЦР скрининг потврдио високу вјероватноћу да се ради о омикрон соју корона вируса.

У Хрватској је у посљедња 24 часа региситровано 728 новобољелих од корона вируса на око 2.700 тестираних, а умрла је 51 особа.

Активних случајева је 25.567, међу њима су 2.444 пацијента на болничком лијечењу, од тога на респиратору 326.

Премијер Андреј Пленковић изјавио је данас на сједници Владе да се биљежи пад тренда новообољелих, али да су то и даље високи бројеви. Он је поново апеловао на грађане да се вакцинишу, укључујући и трећом дозом.

У Хрватској је до садА вакцинисано 54,40 одсто укупног становништва, односно 64,89 одсто одраслих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 13:41