/ - PHOTO BY NIELS BOSMAN ON UNSPLASH
21/04/2023 u 17:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska povećao kazne: Uzvikivanje „Za dom spremni“ kažnjavaće se i do 4.000 evra

Hrvatski Sabor je po hitnom postupku izmijenio navedeni Zakon, čemu su se usprotivile i lijeva i desna opozicija, koje su insistirale da je to učinjeno na zahtjev SDSS-a, koalicionog partnera HDZ-a, a uoči komemoracije u Jasenovcu, prenosi Hina

Hrvatski Sabor je u petak izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i drastično povećao kazne za prekršaje, koje sada idu do 4.000 eura, prenosi Danas.rs.

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje ustaških simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili podstiče mržnju, kao što je „Za dom spremni", kao i širenje lažnih vijesti, biće kažnjeni novčanom kaznom od 700 do 4.000 eura.

Za teške prekršaje, uključujući tuču i svađu na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašćeno nošenje obilježja službenog lica, kazne se kreću od 300 do 2.000 eura.

U iznosu od 200 do 1.000 eura kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećanja građana, pijanstvo ili konzumiranje opojnih droga na javnom mjestu.

Hrvatski Sabor je po hitnom postupku izmijenio navedeni Zakon, čemu su se usprotivile i lijeva i desna opozicija, koje su insistirale da je to učinjeno na zahtjev SDSS-a, koalicionog partnera HDZ-a, a uoči komemoracije u Jasenovcu, prenosi Hina.

-To je urađeno radi komemoracije, radi jedne kolone, a Milorad Pupovac je jasno rekao da se to odnosi na pozdrav ZDS-a- ponovio je Stipo Mlinarić (DP) u raspravi u kojoj je, opet, uručen niz opomena, a saborski zastupnici su se međusobno vrijeđali.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:24