Izbori u Makedoniji / Ilustracija
08/05/2024 u 21:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izbori u Sjevernoj Makedoniji: Do 18.30 glasalo oko 46 odsto građana

Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji danas do 18.30 bila je 46,31 odsto, a na parlamentarnim 53,3 odsto, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Predsjednik Komisije Aleksandar Daštevski je na konferenciji za novinare ocijenio da su izbori bili demokratski i fer, uspješno organizovani, profesionalno sprovedeni i da je ispunjen cenzus za uspješnost predsjedničkih izbora.

On je rekao da je u poređenju sa prvim krugom predsjedničkih izbora, održanih 24. aprila, izlaznost manja za tri odsto, a da je na parlamentarnim izborima u poređenju sa parlamentarnim izborima održanim pre četiri godine, 2020, izlaznost veća za 7,43 odsto.

Prema Daštevskom, procenti izlaznosti na predsjedničkim i parmentarnim izborima do 18.30 dobijeni su na osnovu podataka pristiglih sa 3.186 biračkih mjesta.

Današnje redovne parlamentarne i predsjedničke izbore u Sjevernoj Makedoniji pratila su 1.303 makedonska poslamtrača, 806 međunarodnih i 83 strana novinara.

U Sjevernoj Makedoniji 8. maja parlamentarni izbori i drugi krug predsjedničkih

Građani Sjeverne Makedonije glasali su na dvostrukim izborima na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština, pravo glasa na predsjedničkim imalo je 1.814.317 birača, a na parlamentarnim 1.815.350 birača.

U drugom krugu predsjedničkih izbora za mjesto šefa države se bore kandidati opoziocione VMRO DPMNE, Gordana Siljanovska Davkova i vladajućeg SDSM, predsjednik Sjeverne Makedonje Stevo Pendarovski.

Da bi Sjeverna Makedonija dobila predsjednika izlaznost mora biti najmanje 40 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima učestvuje i 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri partije su predali liste u svih šest izbornih jedinica.

Kandidate u svim izbornim jedinicama imaju koalicija SDSM „Za evropsku budućnost“, VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, najveća albanska partija DUI „Evropski front“, stranka albanske opozicije „Vredi“ i partija; Grom „Hrabro za Makedoniju“, kao i; partija „Levica“, „Znam – Za našu Makedoniju“ i „Rodina Makedonija“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:09